Sentral i internasjonalt nazi-nettverk: Her prøver Morten Lorentzen (53) å unngå å bli avslørt

Da nynazistene i «Den nordiske motstandsbevegelsen» og dere støttespillere demonstrerte i Falun i Sverige 1. mai i år, var det én mann som skilte seg ut blant de tilreisende nordmennene.

Med caps, store solbriller, svarte klær, hansker og med hendene foran ansiktet hver gang et kamera nærmet seg, var 53 år gamle Morten Lorentzen fra Moss vanskelig å kjenne igjen. Det var meningen. Han har klart å holde seg ute av søkelyset i 15 år.

«Du leker nå i feil sandkasse!», skriver Lorentzen i en sms til Filter Nyheter etter å ha fått vite at han nå blir identifisert.

Nazist i over 20 år

For nordmenn som husker nynazistmiljøene på 1990-tallet er mannen bedre kjent som Morten Bakke. Han var sentral i Blood & Honour, et internasjonalt nettverk som fungerte som paraplyorganisasjon for ulike «hvit makt»- og nazist-grupperinger. Østfoldingen skal også ha identifisert seg med den uttalt voldelige fløyen «Combat 18», men er ikke knyttet til voldshendelser. I 2000 skal Bakke ha vært en av talerne på en marsj i Helsingborg der nynazistene hyllet Rudolf Hess.

Ifølge magasinet Monitor hadde Bakke lenge et nært samarbeid med den elleve år eldre Erik Blücher, også han fra Østfold. Blücher var den mest kjente ideologiske lederen for norske og svenske nynazister. Kretsen rundt ham og aktiviteter som ble tolket som voldsoppfordringer fikk enorm medieoppmerksomhet etter det rasistiske drapet på Benjamin Hermansen i 2001, utført av norske nynazister i Boot Boys.

Etter at grunnleggeren av svenske Blood & Honour, Marcel Schilf, døde av sykdom samme år, var Morten Bakke i begravelsen og la ned et norsk flagg på kista, mens Blücher framsto som en «gudfar»for de frammøtte nynazistene.

Sentral i...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.