Forsvaret skrøt av smittekontroll – hadde 80 soldater i samme kohort

Bildet viser soldater fra Ingeniørbataljonen trene sammen med britiske soldater i Royal Marines i Astafjorden i Troms.

Så sent som dagen før den store Nato-øvelsen i Norge ble avlyst, skrev Forsvaret i en pressemelding at samtlige av de utenlandske soldatene til Norge gjennomgikk «et svært strengt test- og karateneregime», og at «Forsvaret har kontroll på mottak og karantene av soldatene».  FHI og kommuneoverlegene i kommunene som er berørt av det allierte innrykket i Indre Troms forteller en annen historie. Filter Nyheter har snakket med flere ulike kilder som bekrefter følgende:

  • Mange utenlandske soldater hadde knapt gjort annet enn å sitte i karantene siden de ankom Norge tidlig i januar. Årsaken var ikke at innreisekarantenen var så lang, men fordi soldatene stadig måtte i nye karantener på grunn av at de hadde blitt eksponert for smitte.
  • Kommunelegene ble ikke involvert i Forsvarets planlegging, men først da smitten var et faktum.
  • Ved ett tilfelle talte en kohort av amerikanske soldater 80 personer, det dobbelte av hva loven tillot.
Filter Nyheter fortalte torsdag 28. januar om hvordan Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet gjentatte ganger gjennom desember og januar advarte mot at militært personell skulle få unntak i loven om innreisekarantene. Likevel valgte regjeringen å legge seg på en linje som FHI karakteriserte som et brudd med selve begrepet karantene, og tillot karantenekohorter på 5 for britiske soldater, og 40 for resten.

Delte toalett, dusj og kantine med andre kohorter

Unntaket for militæret i Covid-forskriften inneholdt ingen presiseringer for hvordan karanteneringen skulle foregå, utover at det kunne være kohorter på 5 og 40. Regjeringen hadde imid...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.