MILITÆRKUPP: I dag skulle Myanmars nye nasjonalforsamling egentlig tre sammen etter at partiet National League for Democracy (NLD) vant med spektakulære 83 prosent av stemmene i fjorårets valg, men i stedet tok væpnede, militære styrker makta i et kupp der regjeringssjef Aung San Suu Kyi, landets president Win Myint og flere regjeringsmedlemmer nå er pågrepet – hæren har via sin egen tv-kanal erklært unntakstilstand i ett år, men også lovet at det skal avholdes et fritt, demokratisk valg, samtidig som Aung San Suu Kyi i meldinger på Facebook – skrevet på forhånd i frykt for kupp – har oppfordret innbyggerne til å protestere. Fjorårets valg var det andre valget siden militærjuntaen gikk med på maktdeling i 2011 – mandagens kupp blir ansett som et solid tilbakeslag for den pågående demokrati-prosessen i landet.

«SKANDALØST»: Filter Nyheter skrev torsdag i forrige uke om hvordan regjeringen gjentatte ganger så bort fra konkrete innvendinger om smittevern fra både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet i forbindelse med den nå avlyste militærøvelsen «Joint Viking» – i helga krevde Arbeiderpartiets Cecilie T. Myrseth svar og omtalte forsøket på å gjennomføre øvelsen tross advarsler som «skandaløst».

dagens Klassekampen sier leder Torbjørn Bongo i Norges Offiserforbund at det «framstår som om det er tatt litt for lett på smitteverntiltakene i forbindelse med øvelsen», samtidig som han slår fast at avlysningen svekker forsvarets operative evne: – Vi vil i mai være dårligere forberedt på krig enn vi hadde vært dersom vi hadde fått gjennomføre øvelsen. Og sjansen for at vi kunne gjennomføre, hadde vært høyere om vi hadde vært tøffere på smittevern innledningsvis, sier Bongo.

Men den operative evnen «hadde samlet sett vært dårligere om vi ikke hadde tatt imot allierte styrker i det hele tatt», innvender forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), som sier det ligger en «helhetsvurdering» bak den smittevernfaglige gjennomføringen og at det ikke er registrert smitte «fra allierte til norske styrker eller fra allierte til sivilsamfunnet». Da øvelsen ble avlyst tirsdag i forrige uke, var 63 allierte soldater bekreftet smittet.