«Uforsvarlig» og «uakseptabelt»: FHI slaktet regjeringens plan for «Joint Viking»

Allierte styrker på Bardufoss.

Regjeringen trosset de faglige rådene fra både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet da de tillot utenlandske soldater å sitte i innreisekarantene i grupper på 40 personer i en tid da dette var sterkt strammet inn for alle tilreisende. Dette gjorde regjeringen til tross for gjentatte advarsler og sterke karakteristikker fra FHI, som kalte det både «uakseptabelt» og «uforsvarlig». Hele fem ganger i løpet av desember og januar gjorde helseetatene det skriftlig klart for regjeringen, gjennom anbefalingsbrev, at de var sterkt uenig i unntaksordningen. Regjeringen tok aldri rådene til følge. Ikke før 15. januar, med hundrevis av soldater ankommet, begynte Solberg-regjeringen så smått å stramme inn. Da var det for sent: En knapp måned ut i Natos store, årlige vinterøvelse på norsk jord, måtte den norske forsvarsministeren be de over tre tusen soldatene reise tilbake. Selv insisterer statsråden overfor Filter Nyheter at «forsvarets operative evne under en pandemi er god». Etter et møte med kommuneleger i Indre Troms og Sør-Troms den kaotiske helgen 23.-24. januar, trykket FHI på den røde knappen. – Vi oppfattet at situasjonen knyttet til karantene ikke var under kontroll i Forsvaret, sier Frode Forland til Filter Nyheter. [caption id="attachment_11933" align="alignright" width="200"] Frode Forland, FHI.[/caption] Han er fagdirektør i Folkehelseinstituttets stab for smittevern, miljø og helse, og er blant dem som har fulgt opp Forsvaret i forbindelse med storinnrykket av utenlandske soldater.

Avviser kritikk

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier til Filter Nyheter at han står ved sine tidligere uttalelser om at «

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.