Fikk sparken etter rasisme-sak – utpekt av Demokratene som leder i Trondheim

Øyvind Eikrem (rød ring) på Torvet i Trondheim i juli. Til høyre for ham står partileder Geir Ugland Jacobsen.

Før sommeren ble det klart at ledelsen ved NTNU vil gi Øyvind Eikrem (48) sparken fra stillingen som førsteamanuensis ved Institutt for sosialt arbeid.

Etter at ansettelsesutvalget i slutten av juni falt ned på samme konklusjon, har Eikrem varslet at han vil klage. Dermed blir saken tema for universitetsstyret, som trolig får den til behandling i oktober.

Noe av bakgrunnen for avskjedigelsen er omfattende aktivitet fra en anonymisert Facebook-konto, som Filter Nyheter i februar 2020 kunne avsløre at kan knyttes til Eikrem.

Facebook-kontoen bidro over tid til å hisse opp rasistiske nettdebatter, blant annet med omtale av personer med innvandrerbakgrunn som «stammekrigere», forslag om at en asylsøker kunne «jobbe i bomullsåkeren» under en «slavedriver», liker-klikk på karakteristikken «sorte svin» og deling av en tekst fra nettstedet til den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen.

Eikrem har benektet å stå bak den omtalte aktiviteten.

Onsdag 21. juli dukket 48-åringen opp på et valgkamparrangement for det høyreradikale partiet Demokratene på Torvet i Trondheim. Samme dag kunngjorde partiet at Eikrem var utpekt som ny leder for lokallaget i byen.

  • Filter Nyheter har kontaktet Øyvind Eikrem i forbindelse med denne artikkelen, som vil bli oppdatert om vi får svar.

Vil jobbe mot «den rådende globalistiske ideologien»

Demokratene ble etablert i 2002, men har de siste månedene gjennomgått forandringer. Den viktigste er at Geir Ugland Jacobsen er blitt ny leder på landsbasis.

Ugland Jacobsen var tidligere leder for Fremskrittspartiet i Oslo, men ble ekskludert før jul i fjor. Bakgrunnen var at han «skadet omdømmet» til partiet, ifølge Frp-ledelsen.

Under lå en konflikt om politisk retningsvalg, der Ugland Jacobsen var blant dem som hadde ivret for å gjøre partiet til et «patriotisk fyrtårn» og gå inn for «total stans i innvandringen fra ikke-vestlige land».

Med seg fra Frp til Demokratene fikk Ugland Jacobsen den mangeårige Document.no-skribenten Kent Andersen, som nå kan titulere seg som politisk nestleder.

Til nettstedet Resett sier Ugland Jacobsen at han er «veldig tilfreds» med å få Øyvind Eikrem med på laget som lokallagsleder i Trondheim, samtidig som Eikrem selv gir uttrykk for at «norsk selvstyre» og motstand mot «den rådende globalistiske ideologien» vil være den viktigste politiske saken for ham fremover.

Demokratene har programfestet å melde Norge ut av EØS og Schengen-samarbeidet, samtidig som innvandring omtales som et feilslått «samfunnseksperiment» og «den største og raskeste endringen landet har opplevd i moderne tid».

«Benytter sin egen befolkning som ren eksportartikkel til vesten»

«I 40 år har man forsøkt å få samfunnseksperimentet «flerkultur» til å virke gjennom «integrering». Ikke noe sted i Europa har dette ledet til suksess, og Demokratene avviser begge konseptene», heter det i partiprogrammet.

Partiet går i stedet inn for at innvandrere i Norge skal «forsøkes assimilert» – og at offentlige penger bør benyttes til assimileringstiltak heller enn integrering.

Dobbelt statsborgerskap kan kun aksepteres for «kulturelle nordmenn», ifølge Demokratene, som slår fast at barn som fødes av asylsøkere i Norge ikke kan kalles norske. Partiet vil videre gjøre det umulig å søke asyl på norsk jord.

Bakgrunnen er et argument om at «fattige land i økende grad benytter sin egen befolkning som ren eksportartikkel til vesten». Ifølge partiprogrammet er dette med på å sikre en «ekstrem pengestrøm» fra «velferdsordninger og/eller kriminalitet» tilbake.

Demokratene er mer vennlig innstilt til «den europeisk kulturættede minoriteten» i Sør-Afrika, der «hvite myrdes og forfølges på grunn av sine hudfarge, og faren for folkemord er til stede», ifølge programmet. Partiet mener at hvite personer fra Sør-Afrika må få «særskilt behandling» når det kommer til asyl- eller flyktningstatus i Norge.

Flere omstridte personer er oppført på Demokratenes valglister før stortingsvalget til høsten. Blant dem er Amund Garfors (76), som siden slutten av 80-tallet har vært aktiv i den rasistiske organisasjonen Folkebevegelsen mot innvandring, vil stoppe «den jævla muslim-importen» og mener Erna Solberg er «verre enn Quisling».

I et intervju med Filter Nyheter før sommeren, ble Garfors omtalt som «en god samarbeidspartner» av partileder Ugland Jacobsen.

Amund Garfors (til venstre) med Geir Ugland Jacobsen, Rebecca Mistereggen, Kent Andersen og Tom Stian Øhman under et valgkamparrangement i Harstad i slutten av juli.

«Sikker på at jeg ikke kommer til å bli avskjediget»

Øyvind Eikrem er ikke kandidat for Demokratene ved stortingsvalget til høsten, men på sikt skal målet være å sikre ham en plass i bystyret i Trondheim ved neste lokalvalg.

Per i dag står han oppført som leder av et interimstyre i lokallaget, etter det Filter Nyheter forstår i påvente av et formelt valg ved neste årsmøte.

Etter Filter Nyheters avsløring av den tidligere nevnte Facebook-aktiviteten i fjor, engasjerte NTNU advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig til å gjennomføre en ekstern granskning av innholdet i artikkelen.

I vår konkluderte advokatfirmaet med at Øyvind Eikrem «hadde tilgang til og må holdes ansvarlig for» den aktuelle Facebook-kontoen.

Samtidig som Eikrem har avvist å stå bak aktiviteten, har han sammen med sin advokat i Forskerforbundet vært sterkt kritisk til prosessen – og åpnet for at det kan gå mot rettssak dersom NTNU-styret opprettholder beslutningen om avskjedigelse.

På spørsmål fra Universitetsavisa om han nå satser på en politisk karriere dersom han mister jobben ved NTNU, svarer Eikrem følgende:

– Det kan jeg ikke tenke meg. Man kan vanskelig livnære seg som lokal leder for Demokratene. For øvrig er jeg sikker på at jeg ikke kommer til å bli avskjediget.

Eikrem har tidligere vært politisk aktiv i Piratpartiet.


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.