Nyhetsbrev 4. august: Hva blir det neste fra diktatoren?

God ettermiddag!

«SELVMORD» RYSTER EUROPA: «Et vaklende diktatur som grenser til tre EU-land og skjøre Ukraina er i en ypperlig posisjon til å eksportere kaos», skriver The Economist, som påpeker at EUs sanksjoner mot Hviterussland etter flykapringen i mai ikke ser ut til å ha stagget Lukasjenko-regimets agressive linje. For hva blir det neste?
    Den hviterussiske dissidenten Vitaly Shisov ble i går funnet hengt i et tre i en park i Kiev etter at han forsvant under en joggetur. Ukrainsk politi etterforsker om det var drap kamuflert som selvmord, Shisovs organisasjon mener den hviterussiske sikkerhetstjenesten står bak, og hendelsen minner om dødsfallet til blant andre dissidenten Oleg Bebenin, som ble funnet hengt i 2010. Shisov drev Det hviterussiske hus i Ukraina, en gruppe som hjelper opposisjonelle i eksil, og hadde nylig giret opp kritikken mot hviterussisk KGB i sosiale medier.
    Nyheten om dødsfallet kom midt i dramaet rundt den hviterussiske OL-utøveren Kristina Timanovskaja, som har endt opp i eksil i Østerrike etter at hun ba japansk politi om beskyttelse da hun ble forsøkt sendt hjem fra Tokyo fordi hun hadde kritisert landslagsledelsen offentlig. 

RYKKER FRAM: Taliban har tatt på seg ansvaret for det flere timer lange angrepet med bomber og skytevåpen like ved den såkalte sikkerhetssonen i Kabul i går, der landets fungerende forsvarsminister var et av målene. (Han overlevde, men flere av sikkerhetsvaktene hans ble skadd). Åtte mennesker ble drept i angrepet, som er det største i hovedstaden på over ett år. Etter at de internasjonale styrkene anført av USA startet tilbaketrekningen fra Afghanistan i mai, har Taliban de siste ukene beleiret tre av landets provinshovedstader og tatt kontroll over store landområder og strategisk viktige byer. Gårsdagens angrep viser at også den øverste militære ledelsen kan bli rammet direkte.

INGEN GRUNN TIL KRIGSTYPER: FHI avdramatiserer de økende smittetallene i Norge, og understreker at antallet sykehusinnleggelser foreløpig er stabilt. Bare 19 personer var i formiddag innlagt på sykehus med covid-19. – Vi forventet at antallet smittede ville øke når delta-varianten overtok siden den har større spredningsevne. (…) Nesten alle eldre og kronisk syke, altså de som særlig er utsatt for alvorlig koronasykdom, er beskyttet gjennom vaksinasjon. Det gjør at et høyere smittetall nå er mindre alvorlig enn for noen måneder siden, sier Preben Aavitsland til VG.


FIKK DU MED DEG? Partiet Demokratene har utpekt Øyvind Eikrem som leder i Trondheim. Før sommeren ble det klart at ledelsen ved NTNU vil gi Eikrem sparken fra stillingen som førsteamanuensis ved universitetet. Noe av bakgrunnen for avskjedigelsen er omfattende aktivitet fra en anonymisert Facebook-konto med rasistisk innhold, som Filter Nyheter i februar 2020 kunne avsløre at kan knyttes til Eikrem. (Etter at også ansettelsesutvalget ved NTNU i slutten av juni konkluderte med avskjedigelse, har Eikrem varslet at han vil klage, og saken er ennå ikke behandlet i universitetsstyret). Til nettstedet Resett sier Demokratenes partileder Geir Ugland Jacobsen at han er «veldig tilfreds» med å få Eikrem med på laget. Les vår artikkel her.


Ha en fortsatt fin dag!


Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter