Eks-nynazist: Derfor fungerer ikke 90-tallsmetodene på dagens norske nazister

Nynazistene marsjerte i Falun 1. mai i fjor. I år planlegger de markering i Ludvika.

Den svenske stiftelsen Expo publiserte torsdag en rapport som viser at antallet aktiviteter i nynazistmiljøet i Sverige har økt markant det siste året. Noe av årsaken er at rekrutteringen  var høy i året som gikk: Expo har identifisert 111 personer som for aller første gang deltok i aktiviteter organisert av «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM), der 47 av disse tidligere ikke hadde hatt noe med såkalt raseideologiske miljøer å gjøre. Tirsdag 1. mai har DNM fått tillatelse fra politiet til å marsjere i både den svenske industribyen Ludvika i Dalarna, der flere av lederne også har bosatt seg – og i Boden i Nord-Sverige. På få år har nynazist-gruppen gjennomført flere demonstrasjoner og politiske aksjoner, men også markert seg med fysisk vold, bombeangrep og annen kriminalitet, i flere av de nordiske landene. I Sverige har organisasjonen trolig flere enn 200 aktive medlemmer, i Finland anslagsvis 70, mens det er snakk om rundt 40 medlemmer eller aktive støttespillere i Norge. (Også i Danmark har flere høyreekstreme knyttet seg til DNM den siste tida). Dette er imidlertid ikke første gang  høyreekstreme miljøer vokser og blir synlige her hjemme. Både på 70- og 80-tallet, men kanskje spesielt 1990- og 2000-tallet, jobbet norsk politi og flere andre instanser målrettet med å bryte opp nynazistiske grupper, forebygge rekruttering og hindre voldsutøvelse. Likevel er det ikke gitt at gårsdagens metoder vil fungere i arbeidet mot Den nordiske motstandsbevegelsen. - Det er ingen tvil om at man står ovenfor en annen type utfordring i dag, sier en tidligere nynazist med fortid fra det voldelige høyreekstreme miljøet i Norge til Fil...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.