FREDSKLEM PÅ KOREAHALVØYA: Hvis du ikke har sett bildene av Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in som tar hverandre i hendene på hver sin side av grensa, så må du gjøre det nuh, her er en serie satt sammen av Aftenposten. Atomvåpnene skal fjernes, og landene skal slutte fred Jernbaner og veier på tvers av grensen skal rustes opp, splittede familier gjenforenes, Sør-Korea skal skru av propaganda-høyttalerne på grensa, og landene skal delta som én nasjon på sportsarrangement. Les hele deklarasjonen her.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

…MEN: Eksperter har vært raske på ballen i å advare om at freden kan falle i fisk så snart partene skal begynne å snakke om detaljer i nedrustningen. Avtalens ordlyd «komplett atomnedrustning» kan bety at Jong-un krever at forholdet mellom USA og Sør-Korea endres, ved at USA ikke kan støtte landet med fly og skip som har atomkapasiteter. Det kan få alarmen til å ringe i det Hvite hus, spekulerer Washington PostUSA og Kina skal også spille en rolle i fredsforhandlingene. Trumps høye retoriske spill, og Kinas mer lavmælte økonomiske press får sin del av æren for det historiske møtet.

DAGENS TALL: 171 milliarder. Det er så mange penger Oljefondet gikk i minus i første kvartal i år.

AN APP FOR THAT: Lederen i Bergen Frp, Christoffer Thomsen, kaller Jon Helgheims utspill om å forby bønnerop for «absurd», symbolpolitikk, og at han ikke skjønner hvorfor forslaget, spilt inn fra Buskerud Frp, kommer opp på landsmøtet. Det kan umulig være mange moskeer i Hallingdal? — I dag har vi apper for slikt, sier han til Bergensavisen.

VIKTIGERE TING: Det går til helvete i Antarktis, issmeltingen forstyrrer viktige motorer i den globale havstrømmen – den som transporterer enorme vannmasser rundt på jorda og er viktig for det klimaet vi har i dag. Heldigvis trenger vi ikke melde flytting til Sør-Frankrike med det første, melder norske havforskere.

FOR SENT MED KJÆRESTER: Vi har snakket med blant andre en tidligere nynazist med voldelig fortid om hva som skal til for å få norske høyreekstreme ut av organiserte miljøer – der det er «Den nordiske motstandsbevegelsen» dominerer i dag. Både han og forskerne mener 1990-tallets metoder ikke vil fungere nå, blant annet på grunn av aldersforskjellen.

– Mye av det som trakk unge nynazister ut av miljøet den gangen var bekymringssamtaler med politiet, kombinert med relasjoner: At folk fikk kjærester som enten ville trekke seg ut eller ikke var medlemmer, ble viktig. I dag er mange av nynazistene godt voksne med barn. I Sverige har heller ikke nynazister hatt problemer med å få seg jobb, sier eks-nynazisten.

De har heldigvis også noen råd om hva som vil fungere.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

God helg!