Dette nettstedet angriper Sumaya (19) i nye artikler flere ganger hver eneste uke

Nattnytt.com har publisert 11 kritiske artikler mot Sumaya Jirde Ali på få uker. Hun har ikke kommet til orde i noen av dem.

Filter Nyheter har tidligere publisert en stor oversikt over norske nettsteder som etterligner språket og virkemidlene til nyhetsmediene, men uten å følge det etiske regelverket som journalister forplikter seg til.

Forrige gang var nettstedet 24avisen.com med i oversikten, blant annet på bakgrunn av oppdiktede opplysninger, anonyme artikkelforfattere, usynlig eier/redaktør, lenker til useriøse nettsteder, personangrep uten tilsvar, misvisende bildebruk og usikkerhet rundt partipolitiske bindinger.

Nettstedet la ned driften i midten av september, men har nå gjenoppstått. Samtidig har to andre nettsider fått økt aktivitet: Nattnytt.com, som i minst ett tilfelle har publisert helt identiske artikler som 24avisen.com, samt 247avisen.com:

  • Nattnytt.com har skrevet mellom to og tre kritiske artikler rettet mot den somaliskfødte samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali (19) hver eneste uke siden 21. september, uten at hun har fått kommet til orde
  • 247avisen.com har sitert Demokratene-politiker Vidar Kleppe i seks ulike artikler bare i oktober, mens ingen andre norske politikere er blitt intervjuet (Filter Nyheter har snakket med Kleppe – les intervjuet nederst i denne saken. Oppdatering: Filter Nyheter har mottatt et brev fra «debatt@247avisen.com», som er publisert i sin helhet her)

Her er hvorfor du bør være forsiktig med å spre innhold fra Nattnytt.com og 247avisen.com:

Nattnytt

Anonyme artikkelforfattere: De fleste artiklene er signert med navnene «Vidar Jørgensen» og «Geir M. Thon». Det finnes ikke ytterligere informasjon om skribentene på siden – heller ikke epostadresser eller telefonnummer.

Usynlig eier/redaktør: Det blir ikke opplyst på siden om hvem som eier, drifter eller redigerer Nattnytt.com.

Misvisende bildebruk: Nettstedet benytter seg av illustrasjonsbilder, eldre bilder (for eksempel et bilde fra 2013 til en ny sak om bråk blant innvandrere i svenske bydeler, uten at dette er forklart) og bilder med ukjent opphav som ikke har noe med artikkelinnholdet å gjøre (for eksempel et bilde av to personer som sparker en tredje person til en sak om innvandrere og vold i Oslo-skolen. Bildet er sist brukt i saker om skolevold i Canada, viser søk).

Eksempel på bildebruk hos Nattnytt.com.

Partipolitiske bindinger: Nettsiden fremstår som islam- og innvandringsfiendtlig, med kritiske tekster mot Arbeiderpartiet, SV og stemmer fra innvandrermiljøene som Fatima Almanea (20), Faten Mahdi Al-Hussaini (22) og Sumaya Jirde Ali (19)I en artikkel om koranskoler blir det opplyst at Vidar Kleppe (Demokratene) uttaler seg direkte til Nattnytt.com. Kleppe blir også sitert via intervju til 247avisen.com.

Personangrep uten tilsvar: Minst 11 artikler omtaler den somalisk-fødte samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali, som ikke kommer til orde i noen av dem. I snitt har Nattnytt.com publisert mellom to og tre kritiske artikler om Ali hver eneste uke siden 21. september i år.

Forslag fra Ali blir omtalt som «bisarre». Det står at hun «har hetset mange på høyresiden» og at hun er en «hater» som «håner» politiske avgjørelser hun selv ikke er enig i. I en tekst som omtaler nedleggelsen av 24avisen.com, heter det at Ali «lyver». Anonyme kommentarfelt-kritikere av Ali blir i én artikkel sitert på at at hun «mulig […] er årets maskerte, men årets bodøværing er hun fan ikke».

Kommentarfeltet under disse artiklene inneholder også flere angrep på den 19 år gamle samfunnsdebattanten, som blir omtalt som «hyenen» og «det evneveike muslimske neket»: «Hun kan dra tilbake til sandkassa hun hører hjemme i», skriver en bruker. «Den kjerringa der bør klappe igjen», skriver en annen. «Hun bør pakke snippveska si å komme seg omgående til Somalia», heter det i en tredje.

Eksempler på kommentarer under Nattnytt.coms mange artikler om Sumaya Jirde Ali.

I én av sakene heter det at Nattnytt.com «har prøvd å få en kommentar fra Ali, men hun svarer ikke på henvendelser». I en annen heter det at hun ikke har svart «på oppfølgingsspørsmål som Natt Nytt har sendt henne». Sumaya Jirde Ali sier til Filter Nyheter at Nattnytt.com ikke har tatt kontakt med henne.

To identiske saker om en Twitter-utveksling mellom Ali og statsminister Erna Solberg er for øvrig publisert både hos Nattnytt.com (med byline «Vidar Jørgensen») og nylig gjenoppståtte 24avisen.com (med byline «24avisen»).

Skjermdumper fra Nattnytt.com (t.v.) og 24avisen.com viser hvordan identiske saker blir publisert på de to nettstedene.

Lenker til useriøse nettsteder: Nattnytt.com lenker blant annet til tilfeldige Youtube-kontoer som sprer oppdiktede teorier, samt flere andre nettsteder som ikke oppfyller journalistiske kriterier (for eksempel Dinavis.no, 24avisen.com, 247avisen.com og Nyhetsspeilet.no).

Oppdiktede opplysninger: Nettstedet videreformidler oppdiktede vandrehistorier som for lengst er blitt tilbakevist, for eksempel at Hillary Clintons valgkampsjef John Podesta kan være pedofil, noe den nå gjenoppståtte nettsiden 24avisen.com også har hatt tekster om tidligere. Nattnytt.com har hentet flere tekster direkte fra nettsiden Nyhetsspeilet.no, blant annet én sak om «chemtrails» hvor det heter at «illuminatet skal ha depopulasjon, 2/3 av menneskene skal drepes».

Skjermdump fra Nattnytt.com, som videreformidler saker fra Nyhetsspeilet.
  • Filter Nyheter kontaktet torsdag denne uken Nattnytt.com via nettstedets Facebook-side, men fikk ikke svar (beskjeden ble merket «sendt», men ikke «levert»). 24avisen.com ble kontaktet per epost for spørsmål om dobbeltpublisering på 24avisen.com og Nattnytt.com, samt flere spørsmål om sistnevnte nettsted. Eposten ble ikke besvart.
  • Fredag ble imidlertid teksten «Hva er Nattnytt.com» publisert. Der benekter artikkelforfatteren at nettsiden har en politisk tilknytning eller er islamfiendtlig.

247avisen

Anonyme artikkelforfattere: Artiklene på 247avisen.com er ikke signert med navn. Det blir ikke oppgitt kontaktinformasjon til skribenter. Det finnes et kontaktskjema, samt én mailadresse til «debatt@247avisen.com» på siden.

Kommentarene under «Debatt»-seksjonen er imidlertid signert, henholdsvis av Michal Rachel Suissa (som leder stiftelsen Senter mot antisemittisme og er aktiv skribent hos Rights.no, Document.no og Resett.no), Jan-Ove Fromreide (medlem av Demokratene i Hordaland og administrator av den omstridte Facebook-gruppen «Fedrelandet viktigst») og tidligere stortingsrepresentant Jan Simonsen.

Usynlig eier/redaktør: Det blir ikke opplyst på siden om hvem som eier, drifter eller redigerer 247avisen.com.

Eksempel på bildebruk hos 247avisen.com. Bildet viser etter det Filter Nyheter har klart å finne ut somaliske ungdommer i USA.

Misvisende bildebruk: 247avisen.com bruker illustrasjonsbilder, der flere av dem ikke har relevans for det konkrete innholdet i artikkelen. Et eksempel er et sladdet bilde av fem mørkhudede menn til en tekst med tittelen «Trodde det var greit å voldta 13-åringer i Norge». Etter det Filter Nyheter har klart å finne ut, viser bildet fem somaliske ungdommer i Minnesota i USA.

Partipolitiske bindinger: I flere artikler blir det opplyst at Vidar Kleppe, nestleder i partiet Demokratene, uttaler seg direkte til nettstedet. Bare den siste måneden er Kleppe sitert 2. oktober, i to saker 6. oktober, 16. oktober, 21. oktober og 23. oktober. Ingen andre norske politikere har uttalt seg direkte til nettstedet. Generelt fremstår nettstedet som innvandrings- og islamfiendtlig.

Demokratene-politiker Vidar Kleppe er sitert en rekke ganger hos 247avisen.com.

Lenker til useriøse nettsteder: Nettstedet lenker blant annet til den svenske nettsiden Fria Tider, som av Statens medieråd i Sverige omtales som «en del av det radikale, høyrepopulistiske nettmiljøet», samt det tyske ytre høyre-magasinet Zuerst, som flere ganger er blitt anklaget for nazi-sympatier.

  • Filter Nyheter har kontaktet 247avisen.com via kontaktskjemaet på nettsiden og epostadressen «debatt@247avisen.com», men ikke fått svar.
  • Oppdatering: Filter Nyheter har mottatt et brev fra epostadressen «debatt@247avisen.com», som er publisert i sin helhet i denne artikkelen

Vidar Kleppe: Nekter for kontakt med Nattnytt.com

Filter Nyheter vet ikke hvem som står bak Nattnytt.com eller 247avisen.com. Derfor har vi snakket med nestleder i Demokratene, Vidar Kleppe, som er sitert hos begge nettstedene – og flest ganger hos 247avisen.com.

Til  Filter Nyheter hevder imidlertid Kleppe at han ikke vet hvem som står bak 247avisen.com eller skriver der. Han sier samtidig at han er noenlunde riktig sitert. Han avviser å ha blitt intervjuet og har ingen navn på personer som jobber i redaksjonen, men sier han har sendt inn utspill i kontaktskjemaet på nettsiden. Flere av de ferdige sakene har han delt på sin egen Facebook-side.

I forrige uke ble Kleppe også sitert hos Nattnytt.com. Der gikk han i rette med førsteamanuensis Lars Gule, som i et ett år gammelt intervju med VG hadde sagt at han ikke så behovet for offentlig tilsyn med moskeers skoleaktivitet, samtidig som han sammenlignet moské-skoler med kristne søndagsskoler.

Vidar Kleppe ble sitert i Nattnytt.com i forrige uke.

– Til Nattnytt har jeg i grunnen ikke uttalt meg. Jeg vet ikke hvordan det har kommet med. Men jeg har uttalt meg til 247avisen, sier Kleppe til Filter Nyheter.

– Du er sitert hos Nattnytt, det står i hvert fall «sier Kleppe til Natt Nytt» i saken om koranskoler?

– Ja, jeg så de hadde en sak med meg og Gule for ei stund siden. Jeg har ikke kommentert noe direkte på den.

– Ikke?

– Jeg la den til og med ut på min egen side, faktisk.

– Du la den ut på Facebook-siden og skrev at du ikke hadde kommentert?

– Nei, jeg la bare ut saken, jeg, vet du. For jeg synes ikke den var så gal.

Kleppe sitert i saken om Gule hos Nattnytt.com. Søk på sitatene får bare ett treff i Google – i den aktuelle artikkelen hos Nattnytt.com. Kleppe har imidlertid skrevet om samme problemstilling på Demokratenes side i fjor, men da uten de aktuelle sitatene.

– Men hadde de bare funnet på sitatene dine, da?

– Nei, jeg vet ikke hvor de har fått sitatene fra. Om de har vært inne og sett på Demokratene sin hjemmeside, for der har vi jo masse artikler. Så det kan godt hende at de har tatt ut noe derfra som jeg har sagt i en annen sammenheng.

– Om Gule?

– Det er sjelden jeg har uttalt meg om Gule, da, men jeg har vel uttalt meg noen ganger opp gjennom tida om han. Men jeg synes jo det var en helt tåpelig, historieløs sammenligning han hadde, hvis det var det her med søndagsskoler og koranskoler.

På sin egen Facebook-side delte Vidar Kleppe saken hvor han uttalte seg om Lars Gule til Nattnytt.com. Men han benekter å ha snakket med Nattnytt.com.

– Så sitatene stemte på en måte, selv om du ikke hadde sagt dem?

– Nei, sitatene… Altså, jeg visste ikke om dette før en kar sa til meg at «du, det ligger en fin sak ute med deg fra noe som heter Nattnytt, jeg har aldri hørt om det». Så gikk jeg inn og så på saken. Jada. Så har jeg jo lagt ut noe selv, og jeg står for de sitatene jeg har skrevet på min egen Facebook-side, hvis du har sett den. Det er ikke lenge siden jeg la den ut.

– Så du hadde skrevet noe om Gule på din egen Facebook-side?

– Mm.

– Så da hadde de antakelig hentet det derfra?

– Nei, det er jo ikke direkte sitater. For jeg har aldri vært så opptatt av hvem den her Gule er. Jeg har kommentert ham et par ganger så lenge jeg har hatt Facebook-side, jeg har ikke hatt Facebook-sida så veldig lenge.

– Nei, ok.

– Jeg er en sånn som kommenterer ting når jeg er enig eller uenig. Men det er jo ikke alt en kommenterer og alt en mener noe om.

– Nei, klart. Men jeg er bare opptatt av det journalistiske her. Om du faktisk har snakket med noen som jobber i Nattnytt.com og uttalt deg direkte til dem. Det lurer jeg på.

– Nei, nei. Det kan jeg overhodet ikke huske at jeg har gjort. Men jeg får jo masse henvendelser både på Facebook og mailer og sånne ting, med spørsmål om alle mulige slags greier. Og noe svarer jeg på, og noe svarer jeg ikke på. Men til den andre avisen du spurte om, der har jeg jo til og med sendt inn innlegg selv også.

– Til 247avisen?

– Ja.

Sitert seks ganger i oktober, men «har ikke snakket med noen»

Hos 247avisen.com er Kleppe sitert en lang rekke ganger, ofte med «sier han til 247avisen» som følgetekst. På spørsmål om hvem han har snakket med hos 247avisen, svarer politikeren følgende:

– Nei, du, jeg har ikke snakket med noen, annet enn at de har et skjema hvor du kan sende inn ting. Hvis du går inn på avisen og ser, så er det en sånn kontakt-greie der du kan sende inn.

– Så der har du bare sendt inn sitatene dine?

– Der har jeg sendt inn noe, og så har jeg fått et par spørsmål på min Facebook-side om hva jeg mener om ting. Det samme fikk jeg jo fra den andre avisen som var før, men som er nedlagt.

– 24avisen?

– 24avisen.

– Hvem er det som har spurt deg om ting?

– Nei, det var ikke navn, det var redaksjonen. Men fra 24avisen, der var det noen som het Jane Larsen, eller noe sånt. Det var det eneste navnet. Denne 247avisen, der sender jeg inn dersom jeg har noe fornuftig som jeg mener de kanskje kan formidle videre.

– Men du vet ikke til hvem du sender det?

– Nei, det gjør jeg ikke. Men de har jo gjengitt meg veldig godt i den avisen der. Jeg står inne for det som har vært på 247avisen.

Vidar Kleppe har delt flere av sakene hvor han er sitert hos 247avisen på sin egen Facebook-side.

– Du er sitert 2. oktober, to ganger 6. oktober, 16. oktober, 21. oktober, 23. oktober, og 19. september før det. Det er ganske mye.

– Ja ja ja.

– Men er det slik at du setter deg ned foran kontaktskjemaet og skriver inn der hva du mener om et eller annet, og så dukker det opp en sak etter en stund?

– Ja, enten får jeg spørsmål, ikke sant, på min Facebook-side, om hva jeg mener om den og den saken, sånn og sånn. Og av og til så svarer jeg, og av og til så svarer jeg ikke. Det spørs hva de spør om, ikke sant. Hvis det er noe som jeg interesserer meg for og noe som jeg vil gi svar på, så gir jeg jo svar på det. Men jeg synes jo at den der 247avisen, den har vært veldig vellykket den, altså.

– Men du har ingen formening om hvem det er som skriver der?

– Hvem som skriver? Nei, det må du nesten prøve å kontakte avisen om selv.

– Ja, det har jeg gjort.

– Jeg synes jo at det er viktig å få alternative nettaviser rundt forbi. Folk som har litt klare meninger om innvandringspolitikken og sånne ting. Vi blir jo demonisert. Jeg er folkevalgt. Husk på det, jeg er folkevalgt og har vært det siden 1987. Ved sist valg i Kristiansand, var jeg den som fikk flest slengstemmer av samtlige som stilte til valg. Var den mest populære politikeren i Kristiansand. Slengerkongen, som Fevennen skrev og sånne ting. Jeg sitter i kontrollutvalget. Som leder av kontrollutvalget i Vest-Agder fylkeskommune. Jeg er oppnevnt til min andre periode i utlendingsnemda nå. Jeg sitter i Kristiansand bystyre og er gruppeleder der, vi manglet 71 stemmer på å få inn tre ved sist valg. Så folk kjenner jo meg som en politiker. Folk kjenner jo meg. Jeg snakker om veldig masse ting, jeg, hvis du går inn og googler og ser for eksempel på det som har vært på fylkestinget, som de hadde denne uka på tirsdag og onsdag. Det var svære oppslag med meg om både havneplaner og andre ting.

– Men jeg stiller ikke spørsmål ved det, Kleppe, jeg…

– Nei, jeg bare prøver å forklare deg litt. Og er du politiker og skal ha ut budskapet ditt, med sosiale medier og nye flater, ja, da må man henge med, da, hvis en skal mene noe.

– Men hør på meg litt, da: Er det ikke litt rart at du ikke vet hvem som lager sakene på 247avisen når du er sitert så ofte der?

– Nei, det betyr ingenting for meg. Så lenge de gjengir meg noenlunde korrekt. Og ofte så skriver jeg jo inn mine kommentarer selv, ikke sant, eller sender inn leserinnlegg eller noen sånne ting. Så kan det godt hende at de ordner, sånn som andre medier også gjør, en redaksjonell overskrift, eller at desken bestemmer det. Men jeg har ikke hatt noen problemer, jeg synes det er positivt og bra at vi får opp noen sånne alternative sider. Men sånne nerder og pressefolk selv, de er så forferdelig opptatt av hvem som står bak og sånne ting. Jeg er opptatt av at det blir sitert og gjengitt noenlunde korrekt.

– Er du selv involvert i drift av 247avisen?

– Nei.

– Er det noen fra Demokratene som er involvert, da?

– Det vet jeg ikke. Kan godt hende, det, vi har jo masse folk rundt forbi som er flinke. Jeg vet ikke om du så oversikten rundt valget, Nettavisen hadde jo en sånn ukentlig oppdatering og VG hadde tre sider med vår leder Makvan Kasheikal. Joda, så. Vi var knallgod på sosiale medier.

– Men dere er jo ikke så mange i Demokratene, så hvis det var noen i Demokratene som drev 247avisen, så burde du visst det, tror du ikke det?

– Da hadde jeg nok sikkert visst det, hvis det var noen sentrale i Demokratene. Men jeg er ikke så opptatt av… Jeg setter meg ikke inn i alle eierforhold til alle aviser rundt forbi i landet. Og det er klart, det er en ny verden nå, med sosiale medier og nettaviser og sånne ting. Jeg er opptatt av at de gjengir meg som jeg sa, noenlunde korrekt, og siterer meg rett. Så er det jo sånn som det er med alle aviser. Altså de lager jo overskrifter for å få likerklikk og sånne ting. Så det er ikke alltid jeg liker overskriftene de lager like godt. Men de lager dem for å spisse interessen, vil jeg tro. Sånn som alle i media gjør.

Her er oversikten over alle nettstedene du bør være på vakt mot:

  • Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen het det at Sumaya Jirde Ali er 20 år. Ali opplyser til Filter Nyheter at hun er 19.