Banket opp etter reportasje om krigstilhengere: Her infiltrerer han «demonstrantene»

Foto: Privat/Sota

I slutten av mai i fjor ble Peter Ivanov (21), journalist i den uavhengige russiske avisa Sota, oppsøkt av to maskerte menn utenfor leiligheten i St. Petersburg. De to svartkledde personene slo ham til blods, og han endte opp på sykehus med brukket nese.

Hvem sto bak angrepet, og hvorfor var de ute etter ham?

Anmeldte – men ble aldri avhørt

Ivanov, som jobber som undersøkende journalist, anmeldte angrepet. Men da etterforskningen så ut til å stå stille, bestemte han seg for å fortsette granskningen på egen hånd.

Han hevder at de to personene som angrep ham var medlemmer i den nasjonalistiske foreningen «Frivillig Kompani» (Волонтёрская рота).

Frivillig Kompani er en forening myndighetene benytter til å formidle krigspropaganda,og ifølge Ivanov statlig eid. På nettsidene sine skriver de at målet deres er å gi unge russere en «patriotisk utdannelse», og at aktivistene deres deltar på «patriotiske aktiviteter» og ulike ungdomsforum.

Den prorussiske foreningen har ved en rekke anledninger stilt opp i større Z-formasjoner – Russlands støttesymbol for invasjonen av Ukraina – og hjulpet okkupasjonsmakten i de russiskkontrollerte områdene med logistikk og propagandakampanjer.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.