Kreml tar passene fra høytstående tjenestepersoner

KONFISKERER PASS: Kreml strammer inn reiserestriksjonene for høytstående tjenestepersoner og forretningsledere som har eller har hatt tilgang til statshemmeligheter, for å forhindre lekkasjer ved at avhoppere som er kritiske til Ukraina-invasjonen reiser utenlands. Det skriver Financial Times, som har intervjuet personer tett på prosessen. Innstramningen skjer blant annet ved å konfiskere pass. Dmitrij Peskov, Putins talsperson, bekrefter at Russland har strammet inn reiserestriksjonene for personer som jobber i «sensitive» felt – og han sier det ble «viet mer oppmerksomhet» til dette problemet siden i fjor. 

Ifølge avisa er innstrammingene et tegn på en økt paranoia i Kreml for om folk privat motsetter seg Ukraina-invasjonen. I sovjettiden eksisterte det en tilsvarende ordning der russiske tjenestepersoner på mellomnivå med tilgang til statshemmeligheter måtte legge igjen passene sine på en trygg «spesialavdeling» drevet av det offentlige, men reglene ble sjeldent håndhevet av russiske tjenestepersoner. Først ved invasjonen av Krym-halvøya i 2014 ble det advart om å reise til USA og Storbritannia, før restriksjonene igjen økte etter 24. februar i fjor. Sikkerhetstiltakene varierer i ulike deler av statsapparatet, der noen departementer ber mellomledere om ikke å reise utenlands i det hele tatt, mens andre gir høytstående embetsmenn tillatelse til å reise utenlands innenfor rimelighetens grenser. 


HADDE SENSORER OG SENDERE: Den kinesiske ballongen som krysset USA i januar og februar før den ble skutt ned over Atlanterhavet, lyttet til elektroniske signaler fra sensitive militære installasjoner og sendte dem til Beijing i sanntid. Det skjedde på tross av forsøkene på å blokkere ballongens kommunikasjon, hevder ikke navngitte kilder (blant annet i Biden-administrasjonen) overfor NBC News. Ballongen skal ha blitt fjernstyrt slik at den kunne gjøre flere passeringer og sirkle over enkelte av militærbasene, og signalene den plukket opp kan ha vært fra våpensystemer eller personalets kommunikasjon. 

USAs sikkerhetsmyndigheter har tidligere hevdet at ballongen ikke var i stand til å samle særlig mer informasjon enn Kina uansett kan hente fra satellitter i lav bane. Kina hevder at ballongen var et sivilt fartøy som ved et uhell ble blåst vekk fra sin planlagte kurs. 


  • Start dagen med Filter Nyheter! For bare 70 kroner får du en måneds digitalabonnement, med (blant annet) vår daglige nyhetsoppsummering Filter KAFFE levert i innboksen hver morgen før klokka sju. Tre minutter senere er du oppdatert på det viktigste som har skjedd i løpet av natta! Klikk her for å lese mer 

BLIR NATO-LAND I MORGEN: Finland er formelt å regne som Nato-medlem allerede i morgen. Det har forsvarsalliansens generalsekretær Jens Stoltenberg kunngjort på en pressekonferanse i dag, etter at Tyrkia torsdag – som det siste av de 30 landene i alliansen – ga grønt lys. Tidligere har det vært antatt at Finland ville bli formelt tatt opp på toppmøtet i Vilnius i juni. Nå vil både president Sauli Niinistö, utenriksminister Pekka Haavisto og forsvarsminister Antti Kekkonen delta i en innlemmelses-seremoni i forbindelse med Natos utenriksministermøte i Brüssel tirsdag.

Også Sverige blir et sikrere land av at Finland blir omfattet av alliansens artikkel 5 om at en angrep på et land er et angrep på hele alliansen, hevder Stoltenberg. Det er fortsatt usikkert om eller når Tyrkia vil ratifisere et svensk Nato-medlemsskap, selv om det skal foregå intense forhandlinger. 

I går kveld erkjente for øvrig Finlands sosialdemokratiske statsminister Sanna Marin nederlag i helgas parlamentsvalg. Petteri Orpo, leder for Høyres søsterparti Samlingspartiet, blir etter alt å dømme landets neste statsminister. Samlingspartiet er største parti med 48 av 200 mandater, og den mest sannsynlige koalisjonspartneren er det nasjonalistiske partiet Sannfinnene, som får 46 mot sosialdemokratenes 43 mandater.


ARRESTERT FOR ST. PETERSBURG-BOMBE: Russland anklager Ukraina for å ha organisert bombeattentatet på den prominente prorussiske militærbloggeren Maxim Fomin, kjent under psevdonymet Vladlen Tatarskij, i St. Petersburg søndag. Også den fengslede russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj skal ha hatt en finger med i spillet, mener russerne. Kyiv nekter å ha hatt noe med bomben å gjøre.

Politiet har arrestert 26 år gamle russiske aktivisten Darja Trepov, og innenriksdepartementet har publisert en video der hun sier det var hun som plantet bomben. Ifølge ubekreftede opplysninger i russiske medier skal hun imidlertid ha fortalt etterforskerne at hun var lurt i en felle og ikke var klar over at det var eksplosiver i pakken hun leverte til kafeen der Fomin og andre ultranasjonalister ofte holdt møter.


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.