En dom som konkluderer med utilregnelighet utelukker ikke politisk motivasjon

  • Anne Bitsch er samfunnsgeograf og forfatter av bøkene «Den norske skyld - En beretning fra rettssaken mot Philip Manshaus» og «Brorskapet. En historie om drapet på Benjamin Hermansen»

Fredag ble det kjent at Gjenopptakelseskommisjonen gjenåpner dommen i saken mot Philip Manshaus, som i 2020 ble dømt til 21 års forvaring for drap på sin adoptivsøster og for forsøk på terror mot Al-Noor-moskeen i Bærum.

Jeg skal ikke gjøre et forsøk på å utfordre vurderingene verken til Manshaus' behandlende psykiater eller det nye teamet av rettspsykiatrisk sakkyndige. Om det finnes den minste tvil – og det mener en enstemmig kommisjon altså at det gjør – er man nødt til å åpne saken på nytt. Det er bra at saken belyses så grundig som mulig. Rettssikkerheten gjelder alle, også de som har begått forferdelige handlinger.

Nå har kommisjonen sagt sitt, og så får arbeidet gå sin gang. Det skal bli interessant å følge den nye tingrettsbehandlingen etter hvert.

Når dét er sagt, har jeg i mine bøker om høyreekstremisme gjort meg en god del tanker om hvordan slike saker forstås og framstilles, spesielt i strafferetten. Og er det én ting jeg kunne ønske meg nå som saken gjenåpnes, er det at denne beslutningen mottas med sindighet. Ingen er tjent med den samme polariserte debatten som under 22. juli-saken, der flere hevdet at en dom for utilregnelighet ville være det samme som å avskrive terrorens politiske dimensjon.

I bøkene Den norske skyld (2022) som handler om rettssaken mot Philip Manshaus og Brorskapet (2021) om drapet på Benjamin Hermansen...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.