Tror Manshaus fortsatt er farlig i 2040: Sju viktige punkter fra dommen

I Asker og Bærum tingrett torsdag ble Philip Manshaus dømt til 21 års forvaring med en minstetid på 14 år – det strengeste mulige utfallet av rettssaken etter  det rasistiske drapet på Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og terrorangrepet mot al-Noor-moskeen i Bærum 10. august i fjor. Manshaus er nazist og planla å drepe så mange norske muslimer som mulig for å destabilisere samfunnet og «akselerere» en rasekrig. Bare hastverk og tilfeldigheter gjorde at han ikke lyktes med massedrapsplanen, som var inspirert av manifestet etter Brenton Tarrants moskémassakre i New Zealand i mars 2019 og andre høyreekstreme terroraksjoner. Etter at han fikk høre straffutmålingen uttalte 22-åringen at han ikke kommer til å anke dommen, men retten protokollerte at han tok betenkningstid fordi han av ideologiske årsaker heller ikke ville si at han vedtar den. Her er noen av de viktigste momentene fra dommen:

1) Ikke i tvil om tilregnelighet

«Aksjonen var planlagt over flere dager, og ble gjennomført på grunnlag av en overveid beslutning», skriver tingrettsdommer Annika Lindström. Den enstemmige dommen gjør det klart at Manshaus var tilregnelig da han utførte ugjerningene.
Under rettssaken var det bare Manshaus forsvarer (og ikke ham selv) som sådde tvil om hvorvidt han kunne ha vært psykotisk på gjerningstidspunktet. Advokat Unni Fries pekte blant annet på økt fare for psykisk sykdom knyttet til narkotikabruk i tenåra, morens og mormorens selvmord (da han var fire år gammel), og noen av vitnenes beskrivelser av hvordan Manshaus endret seg i 2019. Hun viste også til at planleggingen og oppførselen hans i sluttfasen var så påfallende at det kunne være symptomer. Retten mener imidlertid ikke dette var tegn på psykose, eller at det har kommet fra noe so...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.