Terror-romaner, 8chan og norske nynazister: Dette vet politiet om Manshaus’ aktivitet på nettet

Philip Manshaus (22) har etter alt å dømme hentet hele den rasistiske og voldelige delen av tankegodset sitt fra kjente høyreradikale og høyreekstreme videoer, forum og tekster som er lett tilgjengelige på nettet. De fleste referansene hans gjenfunnet i notater rundt selve terrorplanene i august 2019 er hentet direkte fra manifestet skrevet av Brenton Tarrant før han begikk moskémassakren i Christchurch i New Zealand et halvt år før det raseideologiske drapet og moskéangrepet i Bærum. I retten torsdag la politiet også fram sin analyse av Philip Manshaus' nettaktivitet i de to-tre årene det åpenbart har pågått en radikalisering som endte med at han først ble nazist, så terrorist. Analysen viser bruddstykker fra den unge bærumsmannens gryende interesse for rasistiske og jødefiendtlige ideer og personene som går til ytterligheter for å sette ideene ut i livet. Politiets oversikt kan tolkes som at det er i begynnelsen av 2018 Manshaus for alvor begynner å interessere seg for rasisme, antisemittisme, nazisme og grenseoverskridende ytringer på nettet - men at dette ikke tok fullstendig overhånd før halvannet år senere.

2018: Nysgjerrig på tabu-forum, holocaustfornektelse og nynazistledere

Manshaus ser i den viktige toårsperioden ut til å ha lest om alt fra kontroversielle – men langt fra ekstremistiske – høyreside-profiler som populærpsykologen Jordan Peterson, til nazistiske tekster, Anders Behring Breivik og andre aktører direkte forbundet med terrorisme og attentater. Etterforskerne har fra januar til mars 2018 funnet søk eller besøk på nettsider knyttet blant annet til ordene: «Nazi, nigger, jew pewdiepie, genocide, breivik, holocaust, nordisk motstandsbevegelse, NMR, 4Chan, 8Chan». Bildeforumet 4chan – der alle brukerne er anonyme – er populært blant tusenvis av nordmenn og i utgangspunktet ikke noe ekstremistnettsted. Men de politisk ladede tr...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.