Harald S. Klungtveit: «Det var ikke lett å skille Manshaus fra alle de andre norske rasistene»

2020 ble et radikalt annerledes og nesten uvirkelig år. Merkelig, mørkt og tidvis miserabelt. Vi tror vi gleder oss like mye som deg til å sette en stor, svart strek over det hele - men først skal vi prøve å sette det i perspektiv. Til det har vi fått med oss et knippe knallfine gjesteskribenter (og én bedriftsintern redaktør), som på hver sin dag, på hver sin måte, bidrar med innsikt og ulike innfallsvinkler: Thina Saltvedt, Preben Aavitsland, Harald S. Klungtveit, Asbjørn Slettemark, Penelope Lea. [sc name="abo-knapper-midt-i-artikkel" ] Harald S. Klungtveit Redaktør, Filter Nyheter Da videoen fra hjelmkameraet til Philip Manshaus, som han ikke engang klarte å strømme på nettet, ble vist fram under rettssaken i vår, var den minst like patetisk som skremmende. Det eneste Manshaus klarte å skyte i al-Noor-moskeen var en inngangsdør. Den påfølgende, spinkle gaulingen fra bærumsmannen som ligger på gulvet i mange minutter og får bank av de aldrende muslimene han skulle drepe, var veldig langt unna opptaket fra det høyreekstreme Christchurch-angrepet som han drømte om å overgå på norsk jord. Samtidig var det altså bare et litt annet tidspunkt eller litt mindre heltemot fra ofrene som skulle til før historien ble en helt annen.  «Trusselen fra høyreekstremisme i Norge utviklet seg i negativ retning i løpet av 2019, og har foreløpig resultert i ett terrorangrep», skrev PST i sin trusselvurdering for 2020. Sikkerhetstjenesten slo fast at det er «like sannsynlig at en terrorhandling vil utføres av høyreekstremister som av ekstreme islamister».  Noen måneder senere ga rettssaken mot Philip Manshaus en bedre forståelse av det knusktørre politispråket.  Fordi han mislyktes med alt unntatt det rasi...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.