Ytringsfrihetsekspert uenig med politidirektøren: – Koranbrenning ikke straffbart

Onsdag avdekket Filter Nyheter at politidirektør Benedicte Bjørnland har gitt en såkalt operasjonsordre der politiet i hele Norge instrueres om hvordan demonstranter som vil brenne koranen, skal håndteres. Ordren, som innebærer at politiet enten skal avverge koranbrenning i forkant eller stanse det så raskt som mulig om det skulle skje, ble sendt dagen før SIANs demonstrasjon i Kristiansand, der de islamfiendtlige aktivistene hadde planlagt å brenne det muslimer ser på som en hellig bok. Bjørnland bekreftet at politiet nå tar utgangspunkt i at det er brudd på den såkalte rasismeparagrafen, straffeloven § 185, om koranen brennes under slike demonstrasjoner. – Våre operasjonsordre er unntatt offentlighet, så jeg vil ikke gå inn på ordlyden. Men det handler om å gripe inn mot å brenne religiøse symboler i en setting hvor man fort kan gå over i å true, forhåne og fremme hat, forfølgelse og ringeakt overfor noen på grunn av deres religion eller livssyn, som er ordlyden i straffeloven, sa politidirektøren til Filter Nyheter. Hun var åpen om at denne tolkningen av paragrafen ikke er prøvd i retten i Norge.

– Forhåndssensur av blasfemi

Anine Kierulf, fagdirektør ved Norges institusjon for menneskerettigheter, er svært kritisk til Politidirektoratets beslutning.

– Etter norsk rettspraksis rammes ikke dette av straffeloven § 185. Når noen brenner en koran, tolkes det som et angrep på religionen islam og ikke dens tilhengere. Da norske myndigheter tok stilling til at blasfemiparagrafen skulle oppheves, var begrunnelsen nettopp dette skillet. Og i det ligger at om man først aksepterer at det å kritiserer religion er lovlig, kan man ikke si at veldig provoserende kritikk av religion ikke er lov likevel, sier Kierulf til Filter Nyheter.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.