Politidirektøren ga hemmelig ordre om å stanse koranbrenning – PST frykter hevnangrep

Lørdag skapte det store overskrifter da lederen for Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) satte fyr på en koran, islams hellige bok,  og ble angrepet av sinte motdemonstranter i Kristiansand, mens politiet slukket den brennende koranen med pulverapparater. Samtidig som angriperne ble pågrepet og SIAN-sjefen anholdt, valgte politiet å avbryte hele demonstrasjonen. Overfor mediene ble dette begrunnet med at arrangøren hadde brutt et pålegg om å la være å brenne noe. «I dette tilfellet var vilkåret at det ikke skulle brukes åpen ild, uavhengig av hva som ble satt fyr på», uttalte stabssjefen i Agder-politiet til Fædrelandsvennen. Det var ikke hele sannheten. Politimannskapene i Kristiansand agerte ut fra en fersk, eksplisitt ordre fra politidirektør Benedicte Bjørnland om at politiet skal prøve å avverge denne typen offentlig «skjending av koranen» før det skjer, og så gripe inn umiddelbart om det likevel ender med at aktivister setter fyr på boken. Bakgrunnen er en ny tolkning av slike provokasjoner opp mot den såkalte rasismeparagrafen – og frykt for hevnangrep fra ekstreme islamister.

Ser på koranbrenning som «hatefull ytring»

Overfor Filter Nyheter bekrefter Bjørnland at det fredag – dagen før SIAN-demonstrasjonen – ble sendt ut en såkalt operasjonsordre, der politiet i hele Norge fikk konkrete føringer for hvordan demonstranter som vil brenne koranen, skal håndteres. – Våre operasjonsordre er unntatt offentlighet, så jeg vil ikke gå inn på ordlyden. Men det handler om å gripe inn mot å brenne religiøse symboler i en setting hvor man fort kan gå over i å true, forhåne og fremme hat, forfølgelse og ringeakt overfor noen på grunn av deres religion eller livssyn, som er ordlyden i straffeloven, sier politidirektøren. Hun opplyser at bakgrunnen for de...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.