Vil legge fram Bertheussens fengselsdom fra 1980-tallet i retten

Aktoratet vil i den pågående rettssaken mot Laila Bertheussen komme inn på tre straffedommer mot henne på 1980-tallet. Det bekrefter statsadvokat Marit Formo overfor Filter Nyheter.

– Det er riktig at vi vil dokumentere fra tidligere dommer mot tiltalte og redegjøre for i hvilken grad vi mener det har betydning for om hun har utført forholdene i tiltalen, sier Formo.

Gikk i terapi for å slutte med svindel

Selve lovbruddene –bedragerier, tyverier og dokumentforfalskning – har i seg selv ingen direkte relevans for den pågående saken, siden det i dag verken dreier seg om samme lovparagrafer eller ligger nært i tid. De gamle dommene inneholder imidlertid opplysninger om Bertheussens egen forklaring den gang som påtalemyndigheten kan framstille som interessante fremdeles.

Ifølge Filter Nyheters opplysninger sonet Bertheussen en av dommene i Bredtveit kvinnefengsel i Oslo i begynnelsen av 1986. Likevel fortsatte hun med lignende forbrytelser fram til hun var i midten av 20-åra. I 1989 ble hun sittende fire dager i varetektsarrest etter å ha blitt pågrepet for det som viste seg å være en lang rekke bedragerier.

Den siste dommen, fra 1989, beskriver et «negativt adferdsmønster utviklet gjennom mange år» som psykologen hennes i  rettssaken den gang knyttet til blant annet behov for spenning i livet:

«I erklæringen har den sakkyndige uttalt at det negative adferdsmønster tiltalte utviklet gjennom mange år, etter hvert har fått karakter av et tvangstrekk. Hans oppgave er å gi tiltalte tro på at det nytter å endre seg og at det er mulig å kanalisere behovet for spenning og innhold i tilværel...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.