Uvanlig dom: 3 oppsiktsvekkende uttalelser fra retten etter klima-aksjoner i Norge

Andreas Kolstø bæres bort av flere politibetjenter under aksjonen foran Klima- og miljødepartementets kontorer. Dette er et at aksjonistenes egne bilder, som blant annet deles i sosiale medier.

Denne uka kom dommene i saken mot 17 klimaaktivister tilknyttet Extinction Rebellion (XR). Organisasjonen bruker sivil ulydighet og pågripelsene som følger av det som sine viktigste virkemidler.

Aktivistene hadde i likhet med flere andre medaktivister blitt bøtelagt for å nekte å forholde seg til politiets ordre under i alt tre aksjoner i Oslo i regi av XR på forsommeren. De aksjonerte mot Norges Bank for å få Oljefondet til å selge seg ut av kull, blant annet med å lime hendene fast til inngangen. Noen sperret inngangen til Klima- og miljødepartementet for å få regjeringen til å skjerpe klimapolitikken. En mindre gruppe aksjonerte fra publikumsgalleriet i stortingssalen for å få de folkevalgte til å erklære krise, samt å arbeide for å løse denne fremfor å «bevilge seg» tre måneders sommerferie.

Ingen av de 17 vedtok bøtene, og sakene ble derfor behandlet i tingretten. Normalt er dette en liten, kjapp sak for retten. Denne varte over tre dager med offentlig oppnevnt forsvarsadvokat, på tross av at domstolene sorterer denne typen saker under «sak der tiltalte ikke har krav på forsvarer».

Det endte med at seks av dem ble frikjent, mens elleve ble idømt bøter på mellom 8000 og 15000 kroner – de fleste av dem lavere enn politet ila. Samlet sett ble bøtesummen halvert fra rundt 300 000 kroner til nærmere 150 000 kroner. [caption id="attachment_9081" align="alignnone" width="1429"] Forsvarsadvokat Randi Hagen Spydvold (til venstre) orienterer aktivistene om dommen. Dag Kolstø (29) til høyre.[/caption]

1) Kritiserer politiet for...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.