Tvillingabort: Norge bruker mye høyere tall for risiko enn Danmark og USA

MONTASJE

Abort er et viktig tema i de pågående regjeringsforhandlingene med Høyre, Frp, Venstre og Krf, etter at Erna Solberg åpnet for å diskutere endringer i abortloven for å lokke KrF til blå side. Å fjerne muligheten til såkalt tvillingabort, altså å redusere ett eller flere fostre, for eksempel fra trilling til tvillinger, eller fra tvilling til «enling» – selv om det aborterte fosteret er friskt – er ett av kravene KrF håper å få gjennomslag for. Senterpartiet er det eneste partiet på Stortinget som støtter KrF i synet på tvillingabort. Kjersti Toppe, stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson for Senterpartiet, skrev et debattinnlegg i Dagbladet i november der hun slår fast at Senterpartiet mener praksisen med tvillingabort «ikke er Norge verdig».

«Faren øker for at alle fostrene dør» – eller?

I tillegg til å argumentere etisk mot å fjerne ett av to friske fostre la Toppe til:  «Tvillingabort er et komplisert inngrep å gjennomføre. Det gir det andre fosteret en risiko for død på 10-15 prosent». Argumentet om at inngrepet er farlig for det gjenlevende fosteret brukes også av KrF. Men hvor farlig er det egentlig? Da Filter Nyheter tok kontakt med legene som utfører inngrepene, kom det fram at tallene er anslag med stor usikkerhet, og at våre naboer i Danmark opererer med helt andre sifre.

Ingen norsk statistikk

I Norge oppgir legene en spontanabort-risiko på 5-10 prosent til kvinner som vurderer fosterreduksjon. — Hva baserer dere risikoen 5-10 prosent på? — Vi har ingen norsk statistikk. Det er kun gjort nærmere 60 fosterreduksjoner ved St. Olavs hospital siden 2002, i tillegg til et ukjent antall inngrep utført ved Oslo universitetssykehus i perioden 2002-2015. Det vil ta flere år før vi har et stort nok grunnlag til å s...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.