«KrF-seier» vil fortsatt gi full mulighet til abort av friske tvillingfostre

MONTASJE

Denne uka gikk leder i KrFU, Martine Tønnessen, ut i NRK og sa at hvis regjeringen sier nei til selvbestemt tvillingabort er det godt nok abort-gjennomslag for KrF. KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad skapte sterke forventninger om abort-seire på grasrota i partiet gjennom sine taler til partiet ved det dramatiske veivalget i fjor høst. Han viste til at statsminister Erna Solberg åpnet for å diskutere såkalt tvillingabort og abortlovens paragraf 2c om senabort av alvorlig syke fostre. I sin tale til KrFs ekstraordinære landsmøte i oktober sa Ropstad at KrFs ønske er å få «slutt på tvillingabort». I dag er praksis i Norge at kvinner kan velge å abortere bort ett eller flere tvillingfoster og bare bære fram det ene, uavhengig om foster(ene) som aborteres er friske eller syke. KrF er imot, partiet mener blant annet at «tvillinger hører sammen». Men hvis KrF går inn for «bare» å fjerne selvbestemmelsen (fram til uke 12), vil kvinner fortsatt kunne abortere ett eller flere tvillingfoster, uavhengig av om de er friske eller alvorlig syke. 

Ingen har fått avslag i nemnd

I praksis blir halvparten av tvillingaborter nemndbehandlet i Norge også i dag. Bakgrunnen er at selve inngrepet nesten alltid utføres mellom uke 12 og 13.  Det er for å redusere risiko for spontanabort på det gjenlevende fosteret. — Dette skjer fordi livmoren ligger beskyttet i det lille bekkenet de første 12 ukene. Det gjør den mer utilgjengelig for nålen som stikkes fra utsiden av magen, noe som for eksempel øker risikoen for å stikke gjennom tarmer. Da kan tarmbakterier bli med inn i livmoren og øke risikoen for en infeksjon, sier Kjell Å. Blix Salvesen, Klini...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.