Tre nynazister dømt for hakekors-bannere i Kristiansand på invasjonsdagen

Øverste leder for den norske delen av «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM) , Tommy Olsen (41), er sammen med to andre organiserte nynazister, Ronny Bårdsen (37) og Jan-Christopher Pedersen (37), dømt for hatefulle ytringer, etter den såkalte rasismeparagrafen (straffeloven § 185). De to førsnevnte er dømt til bøter på 12 000 kroner, Pedersen 6000 kroner, framgår det i dommen fra Kristiansand tingrett tirsdag. (Differansen skyldes utmåling i en tidligere straffesak for sistnevnte - bøtene er i tråd med aktors påstand). I dommen framgår det at retten mener de hatefulle ytringene er så alvorlige at utgangspunktet er betinget fengsel i tillegg til en bot, men den lange saksbehandlingen hos politiet ledet til at retten «under tvil» ga nedsatt straff. Mennene, som i utgangspunktet nektet å betale bøter, er sterkt uenig i utfallet, men hadde tirsdag ikke bestemt seg for om de anker dommen.

– Om det hadde vært slik at man supplerte bruken av hakekors med andre former for kvalifisert krenkende ytringer, så aksepterer jeg at det ville vært straffbart. Men det spesielle i vår sak er at dette ikke var ledsaget av slike uttalelser. Også jeg mener at grensen helt klart må gå et sted, men da når man tar til ordre for legemskrenkelser mot grupper somjøder, homofile, muslimer eller tilsvarende, sier de dømtes forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, til Filter Nyheter.

Nazi-propaganda på invasjonsdagen

De tre DNM-medlemmene ble tatt av politiet 9. april i fjor, etter at de hadde hengt opp bannere med hakekors og teksten «Vi er tilbake» flere steder i Kristiansand. Tingretten beskriver det som «åpenbart» at det dreier seg om hatefulle ytringer i straffelovens forstand: «Retten er av den oppfatning at de tiltaltes bruk av hakekorset, sammen med banner med teksten «Vi...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.