TERROR-VALGKAMPEN: «Selv om jeg mener vi i Norge har fått en sterkere bevissthet rundt fenomenet, har hendelsene den siste uken gjort meg i tvil», skriver Siv Jensen i VG i dag, om det som framstår som den viktigste saken for Fremskrittspartiet etter terrorangrepet i Bærum 10. august. Frp-lederen sikter ikke til økende muslimfiendtlighet eller etterlyser en diskusjon om hva som får norske menn til å planlegge massemord i moskeer, men at «personer nekter å håndhilse på det motsatte kjønn», som hun knytter til «snikislamisering». Utspillet i valgkampens siste uke er basert på ytre høyre-raseriet over et pressebilde som viste at en konservativ muslimsk kvinne hilste med hånda på hjertet i stedet for å ta kronprins Haakon i hånda da han gjestet Bærum-moskeen etter det høyreekstreme terrorangrepet.
Ved å gjenbruke det mest kontroversielle begrepet hun har tilført den norske offentligheten (i 2009), er Jensen garantert lysløypa i debattstudioene det neste døgnet. Statsminister Erna Solberg mener på sin side statsråden snakker om et ikke-eksisterende fenomen. – Jeg synes snikislamisering er et dårlig begrep rett og slett fordi det ikke finnes i vårt samfunn, sier Solberg.
Håndhilse-provokasjonen fra Jensen kommer etter en helg der fokuset har vært på Sylvi Listhaugs valgkampreklame om «En enklere hverdag - Norge skal ikke ta imot båtmigranter». (Prydet av en grafisk illiustrasjon med båtpassasjerer i svart silhuett på blikkstille vann i solnedgang). Erna Solbergs tidligere stabssjef, Julie M. Brodtkorb (H), kaller i dag Listhaugs Facebook-post «et av de tristeste og nedrigste valgkamputspillene jeg noen gang har sett». «Det er andre gang i Listhaus statsrådskarriere at hennes moralske kompass havarerer»skriver Brodtkorb, med henvisning til Facebook-utspillet mot Ap som førte til at Listhaug måtte gå av som justisminister i 2018.
   KrFs innvandringspolitiske talskvinne Torhild Bransdal kaller Listhaugs båtmigrant-utspill «iskaldt og egoistisk».

KAN TVINGE FRAM NYVALG: I morgen er sommerferien over for Storbritannias folkevalgte - de får noen hektiske dager før statsminister Boris Johnson etter planen stenger parlamentet i neste uke: Opposisjonen og motstandere av en «no deal»-brexit bereder nå grunnen for et vedtak som vil hindre at brexit uten avtale kan bli en realitet. Fremstøtet har støtte blant flere medlemmer av Det konservative parti, noe som i helga fikk Johnson til å true med eksklusjon. Dersom de såkalte tory-rebellene - antakelig rundt 20 parlamentsmedlemmer - faktisk trosser statsministeren og blir kastet ut av partiet, mister regjeringen flertall i parlamentet. Dette kan igjen fremtvinge nyvalg, som flere tror er en del av Johnsons spill: Han kan selge seg selv om garantisten for å gjennomføre brexit - og be velgerne sørge for at han klarer det. «Forvent at han stiller under slagordet «Støtt Boris, ta Storbritannia tilbake»skrev Tom Kibasi, direktør for tenketanken Institute for Public Policy Research, i forrige uke.

TREDOBLET OPPSLUTNINGEN: Innvandringsfiendtlige Alternativ für Deutschland (AfD) blir nest største parti i to delstater i det tidligere Øst-Tyskland, etter at det i helga ble avholdt valg til parlamentene i både Sachsen og Brandenburg. Ytre høyre-partiet fikk henholdsvis 27,5 og 22,5 prosent oppslutning i de to delstatene, om lag like høyt som ved forbundsdagsvalget i 2017, men en tredobling og dobling i forhold til forrige delstatsvalg i 2014.
Også De Grønne, som tradisjonelt har stått forholdsvis svakt i det tidligere Øst-Tyskland, gjorde gode valg, mens kristensosialistiske CDU og sosialdemokratiske SPD går tilbake i de to delstatene. De beholder imidlertid posisjonen som størst i henholdsvis Sachsen og Brandenburg. Valgresultatet kan likevel være starten på slutten for Angela Merkels kristenkonservative/sosialdemokratiske storkoalisjon som har styrt Tyskland siden 2013, mener en selvsikker AfD-leder Alice Weidel«Vår suksess kan utløse nedmonteringen av koalisjonen i Berlin. De andre partiene kan ikke lenger fortsette med business as usual», kommenterer hun, ifølge Reuters.
Stor spenning knytter seg nå til om AfDs momentum holder seg i nabostaten Thüringen, som velger nytt parlament 27. oktober og er hjemstaten til Björn Hesse – AfD-politikeren som blant annet har kritisert Holocaust-minnesmerket i Berlin og tatt til orde for en «180-graders omvending» i hvordan Tyskland forholder seg til minnet om folkemordet på jødene.

SPLITTERS! Partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har gått til domstolen for å nekte Folkeaksjonen nei til mer bompenger Oslo (FNB) å bruke partinavnet, skriver Dagbladet. (Her er vår oppsummering av konflikten tidligere i høst).