Nyhetsbrev mandag 2. september: Erna Solberg mener Frps «snikislamisering» ikke finnes + FNB saksøker FNB


TERROR-VALGKAMPEN: «Selv om jeg mener vi i Norge har fått en sterkere bevissthet rundt fenomenet, har hendelsene den siste uken gjort meg i tvil», skriver Siv Jensen i VG i dag, om det som framstår som den viktigste saken for Fremskrittspartiet etter terrorangrepet i Bærum 10. august. Frp-lederen sikter ikke til økende muslimfiendtlighet eller etterlyser en diskusjon om hva som får norske menn til å planlegge massemord i moskeer, men at «personer nekter å håndhilse på det motsatte kjønn», som hun knytter til «snikislamisering». Utspillet i valgkampens siste uke er basert på ytre høyre-raseriet over et pressebilde som viste at en konservativ muslimsk kvinne hilste med hånda på hjertet i stedet for å ta kronprins Haakon i hånda da han gjestet Bærum-moskeen etter det høyreekstreme terrorangrepet.
Ved å gjenbruke det mest kontroversielle begrepet hun har tilført den norske offentligheten (i 2009), er Jensen garantert lysløypa i debattstudioene det neste døgnet. Statsminister Erna Solberg mener på sin side statsråden snakker om et ikke-eksisterende fenomen. – Jeg synes snikislamisering er et dårlig begrep rett og slett fordi det ikke finnes i vårt samfunn, sier Solberg.
Håndhilse-provokasjonen fra Jensen kommer etter en helg der fokuset har vært på Sylvi Listhaugs valgkampreklame om «En enklere hverdag – Norge skal ikke ta imot båtmigranter». (Prydet av en grafisk illiustrasjon med båtpassasjerer i svart silhuett på blikkstille vann i solnedgang). Erna Solbergs tidligere stabssjef, Julie M. Brodtkorb (H), kaller i dag Listhaugs Facebook-post «et av de tristeste og nedrigste valgkamputspillene jeg noen gang har sett». «Det er andre gang i Listhaus statsrådskarriere at hennes moralske kompass havarerer»skriver Brodtkorb, med henvisning til Facebook-utspillet mot Ap som førte til at Listhaug måtte gå av som justisminister i 2018.
   KrFs innvandringspolitiske talskvinne Torhild Bransdal kaller Listhaugs båtmigrant-utspill «iskaldt og egoistisk».

KAN TVINGE FRAM NYVALG: I morgen er sommerferien over for Storbritannias folkevalgte – de får noen hektiske dager før statsminister Boris Johnson etter planen stenger parlamentet i neste uke: Opposisjonen og motstandere av en «no deal»-brexit bereder nå grunnen for et vedtak som vil hindre at brexit uten avtale kan bli en realitet. Fremstøtet har støtte blant flere medlemmer av Det konservative parti, noe som i helga fikk Johnson til å true med eksklusjon. Dersom de såkalte tory-rebellene – antakelig rundt 20 parlamentsmedlemmer – faktisk trosser statsministeren og blir kastet ut av partiet, mister regjeringen flertall i parlamentet. Dette kan igjen fremtvinge nyvalg, som flere tror er en del av Johnsons spill: Han kan selge seg selv om garantisten for å gjennomføre brexit – og be velgerne sørge for at han klarer det. «Forvent at han stiller under slagordet «Støtt Boris, ta Storbritannia tilbake»skrev Tom Kibasi, direktør for tenketanken Institute for Public Policy Research, i forrige uke.

TREDOBLET OPPSLUTNINGEN: Innvandringsfiendtlige Alternativ für Deutschland (AfD) blir nest største parti i to delstater i det tidligere Øst-Tyskland, etter at det i helga ble avholdt valg til parlamentene i både Sachsen og Brandenburg. Ytre høyre-partiet fikk henholdsvis 27,5 og 22,5 prosent oppslutning i de to delstatene, om lag like høyt som ved forbundsdagsvalget i 2017, men en tredobling og dobling i forhold til forrige delstatsvalg i 2014.
Også De Grønne, som tradisjonelt har stått forholdsvis svakt i det tidligere Øst-Tyskland, gjorde gode valg, mens kristensosialistiske CDU og sosialdemokratiske SPD går tilbake i de to delstatene. De beholder imidlertid posisjonen som størst i henholdsvis Sachsen og Brandenburg. Valgresultatet kan likevel være starten på slutten for Angela Merkels kristenkonservative/sosialdemokratiske storkoalisjon som har styrt Tyskland siden 2013, mener en selvsikker AfD-leder Alice Weidel«Vår suksess kan utløse nedmonteringen av koalisjonen i Berlin. De andre partiene kan ikke lenger fortsette med business as usual», kommenterer hun, ifølge Reuters.
Stor spenning knytter seg nå til om AfDs momentum holder seg i nabostaten Thüringen, som velger nytt parlament 27. oktober og er hjemstaten til Björn Hesse – AfD-politikeren som blant annet har kritisert Holocaust-minnesmerket i Berlin og tatt til orde for en «180-graders omvending» i hvordan Tyskland forholder seg til minnet om folkemordet på jødene.

SPLITTERS! Partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har gått til domstolen for å nekte Folkeaksjonen nei til mer bompenger Oslo (FNB) å bruke partinavnet, skriver Dagbladet. (Her er vår oppsummering av konflikten tidligere i høst).

HØYLYDT HYPE: Arrangørene av «Klimabrølet» – som skulle bli tidenes folkelige massemønstring – skjøt seg selv i foten da de markedsførte 100 000 demonstranter i Oslo som det viktigste målet for arrangementet. På fredag anslo politiets innsatsleder at mellom 6000 og 8000 var tilstede. Under andre omstendigheter ville det vært en svært vellykket klimamarkering, men ble et antiklimaks etter den urealistiske forventningen (og en garanti for at mediene vil være langt mindre velvillige i promoteringen neste gang).