5 punkter: Dette må du vite om brexit-sirkuset akkurat nå

Labour-leder Jeremy Corbyn og statsminister Boris Johnson.

Den politiske situasjonen i Storbritannia er mildt sagt uoversiktlig, men fortvil ikke: Her er en lynkjapp innføring i brexit-sirkuset akkurat nå - på det som etter alt å dømme blir en svært intens dag i det britiske parlamentet.

1) Vil hindre «no deal»

Opposisjonen og motstandere av «no deal»-brexit vil forsøke å vedta en ny lov som tvinger Boris Johnson til å be EU om en utsettelse i tre måneder dersom han ikke har klart å fremforhandle en avtale innen 19. oktober (dagen etter det viktige EU-toppmøtet), med mindre parlamentet stemmer over og godkjenner en avtaleløs brexit.

2) Vil bli oppfattet som mistillit

Blir dette lovforslaget faktisk vedtatt i dag (det er usikkert hvor mange EU-vennlige tory-politikere som støtter forslaget), vil det bli oppfattet som en mistillitserklæring mot Johnson, signaliserer anonyme regjeringskilder til The Guardian.

3) Mottrekk: Hurtig nyvalg

Johnsons mottrekk vil være å foreslå et hurtig nyvalg (en sannsynlig dato er 14. oktober, altså rett før det viktige EU-møtet). Selv om statsministeren i en tale utenfor 10 Downing Street i går uttalte at han ikke ønsker et valg nå, ligger altså dette som et ris bak speilet.

4) Truer med eksklusjon

Slik har Johnson spilt ballen over til sine motstandere internt i Det konservative parti, som ikke automatisk har mye å tjene på et nyvalg - det er allerede varslet at tory-politikere som stemmer imot regjeringen for å hindre en «no deal»-brexit vil bli ekskludert fra partiet.

5) Hva med Labour?

Et valg før Storbritannia forlater EU vil bli en usikker affære for alle partier: Selv om La...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.