Sylvi Listhaug ville ikke ha reist til Kabul «akkurat nå»

41 prosent av respondentene i en ny meningsmåling fra Amnesty og Respons analyse er «enig» i at «ingen afghanske flyktninger bør returneres før sikkerheten blir bedre i Afghanistan». 28 prosent har ingen sterk mening og klassifiseres som «nøytrale», mens 22 prosent er uenig i utsagnet, skriver Klassekampen i dag.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge mener politikere «bør merke seg disse tallene»: – Det er liten støtte i befolkningen for å returnere flyktninger til et land i krig, sier han til avisa.

Samtidig sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug til Dagbladet at hun «ville ikke reist til Kabul akkurat nå. Det er viktig å forstå at sikkerhetssituasjonen er annerledes ut fra hvem du er og hvilken tilknytning du har».

UD fraråder nordmenn å reise til Afghanistan dersom det ikke er strengt nødvendig. – Som afghaner har du et helt annet utgangspunkt. Da er det ikke nødvendigvis like farlig. Dette vurderes individuelt, sier imidlertid Listhaug.

RødtSV og MDG har foreslått midlertidig stans i alle returer til Afghanistan. SV vil førstkommende tirsdag be Stortinget instruere regjeringen om å fryse alle returer inntil forslaget om midlertidig stans er behandlet, noe som kan skje torsdag.

Samtidig brygger det opp til «asylopprør» i Arbeiderpartiet, der AUF og flere fylkeslag har varslet at de vil støtte initiativet fra Rødt, SV og MDG. I dag går flere Ap-veteraner, deriblant Thorbjørn Berntsen, ut og støtter ungdomspartiets initiativ i VG.