Usbekiske Sajfullo Saipov (29) kjørte inn på en sykkelsti i New York og tok livet av åtte personer denne uken, i det dødeligste terrorangrepet i New York siden 11. september 2001. Saipov føyer seg med dette inn i rekken av sentralasiatiske terrorister som har utført angrep i Vesten de siste siste par årene. Fem av dem usbekere: I angrepet på nattklubben i Istanbul nyttårsaften, på flyplassen Ataturk i 2016, i undergrunnen i St. Petersburg 3. april, og i Stockholm fire dager senere.

I etterkant av T-baneterroren i Russland i april, og etter New York-terroren denne uken, har medier i USA og Europa stilt seg spørsmålet «hva er det med Usbekistan?».

Terroristene er usbekere, men dro ikke fra Usbekistan i forkant av angrepene. De ble radikalisert utenfor Usbekistan: I Russland, USA, Afghanistan og Sverige. Likevel har flere sitt opphav fra den samme, folkerike og konservativt religiøse regionen Ferghanadalen øst i Usbekistan, som brer seg ut over grensene til Tadsjikistan og Kirgisistan. NRK er blant mediene som denne uken spør om dalen er et arnested for terrorisme.