Terrorangrepet i USA: — Feil å si at Usbekistan er et arnested for terrorister

Usbekiske Sajfullo Saipov (29) kjørte inn på en sykkelsti i New York og tok livet av åtte personer denne uken, i det dødeligste terrorangrepet i New York siden 11. september 2001. Saipov føyer seg med dette inn i rekken av sentralasiatiske terrorister som har utført angrep i Vesten de siste siste par årene. Fem av dem usbekere: I angrepet på nattklubben i Istanbul nyttårsaften, på flyplassen Ataturk i 2016, i undergrunnen i St. Petersburg 3. april, og i Stockholm fire dager senere. I etterkant av T-baneterroren i Russland i april, og etter New York-terroren denne uken, har medier i USA og Europa stilt seg spørsmålet «hva er det med Usbekistan?». Terroristene er usbekere, men dro ikke fra Usbekistan i forkant av angrepene. De ble radikalisert utenfor Usbekistan: I Russland, USA, Afghanistan og Sverige. Likevel har flere sitt opphav fra den samme, folkerike og konservativt religiøse regionen Ferghanadalen øst i Usbekistan, som brer seg ut over grensene til Tadsjikistan og Kirgisistan. NRK er blant mediene som denne uken spør om dalen er et arnested for terrorisme. Det er en feilslutning, mener kjennere av landet.

— Blindspor å lete i Usbekistan

Postdoktor Edward Lemon ved Columbia University i New York leverte sin doktorgrad «Governing Religion and Security in Tajikistan and Beyond» ved Universitet i Exeter i fjor. Han mener det er et blindspor å lete etter forklaringer i landet Usbekistan. — Jeg tror det å beskrive regionen som et arnested for ekstremisme, og eksportør av terrorisme, er misvisende. Dessverre er det noe som mange observatører har gjort helt siden tilbake i Sovjetunionen. I virkeligheten har det vært svært få terrorangrep i Sentral-Asia de ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.