Strømkrisen forklart: Åtte faktorer som får prisene til å gå i taket

Montasje: Vladimir Putin/strømmaster ved Nijmegen/kjernekraftverk i Bayern. Foto: Kreml/Henk Monster/Björn Schwarz (CC).

Strømprisene i Sør-Norge slår igjen historiske rekorder. I dag blir snittprisen på strøm i Oslo 646 øre kilowatttimen, ifølge ferske tall fra Nordpool.

Det er syv ganger så høyt som det prisen var på samme tid i fjor.

Lavt nivå i vannmagasinene har spredt frykten for strømrasjonering til vinteren og flere kraftselskap i Midt- og Sør-Norge har i sommer stanset produksjonen på grunn av tørke.

Kravet om prisdempende tiltak, også for bedriftene, er blitt så stort at Stortinget ser seg nødt til å avbryte ferien for å ha et møte om kraftsituasjonen 19. september.

Den allerede vedtatte strømstøtten for husstander vil koste staten 40,7 milliarder kroner bare i 2022.

I Europa, der kraftmangelen er akutt, tar EU-landene til orde for at unionen må innføre en makspris på gass i møte med de gallopperende strømprisene.

– De neste fem til ti vintrene vil bli fryktelige hvis ikke noe gjøres, uttalte Belgias energiminister Tinne Van der Straeten søndag.

  • NB! Nå lanserer Filter Nyheter en ny spalte om strømkrisa. Filter KALDDUSJ kommer i innboksen din hver torsd...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.