EU vil ha nødintervensjon i strømmarkedet

Foto: EU-parlamentet / Jose Luis Cernadas Iglesias

VIL REFORMERE STRØM-MARKEDET: EU ser på mulighetene for å ta haste-grep mot strømkrisa og gjøre dyptgripende endringer i måten kraftmarkedet fungerer på. De skyhøye elektrisitetsprisene har avdekket begrensinger som er innbakt i det rådende markedsdesignet, som egentlig er utviklet for helt andre omstendigheter, mener EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. En analyse av hvilke grep som kan tas for å frikople strømprisen fra gasskostnadene, og hvilke fordeler og ulemper som vil tilkomme, skal være klar allerede i oktober. Slik skal det juridiske kunne være på plass på nyåret, skriver Euractiv.



STRØMKRISEN FORKLART: Hva har lav vannstand i Rhinen, sprekker i franske reaktorer, en eksplosjon i Texas, kullsanksjoner mot Russland og en Siemens-gassturbin til felles? De driver alle opp strømprisene. Kostnaden for elektrisitet i Sør-Norge slår igjen historiske rekorder – i dag blir snittprisen på strøm i Oslo 646 øre kilowatttimen, ifølge ferske tall fra Nordpool. I Europa er kraftsituasjonen prekær og EU-landene diskuterer en makspris på gass. Hva er det med dagens kraftsituasjon som gjør at regjeringen nå vurderer eksportstans av strøm samtidig som stortingspolitikerne hankes inn til hastemøte om strømstøtte? Les deg opp på åtte faktorer som forklarer de historisk høye strømprisene i vår artikkel her.


  • Vil du støtte Filter Nyheters arbeid med grundig og granskende journalistikk? Tegn et abonnement! Da får du våre eksklusive nyhetsbrev i innboksen, og (hvis du vil) vårt månedlige papirmagasin i den fysiske postkassa. Klikk her for å lese mer!

SKAL FÅ BEHOLDE KRAFTINNTEKTENE: Det såkalte inntektssystemutvalget, som ble oppnevnt av Solberg-regjeringa i 2020, foreslo i går at norske kraftkommuner skal dele 10 prosent av de særskilte kraftinntektene sine med andre kommuner. 24 timer senere er forslaget skutt ned. «Utvalget foreslår en rekke endringer som ville ha fungert sentraliserende og gitt lokalsamfunn mindre igjen for naturressurser som blir forvalta i kommunene deres. Ingenting av dette vil skje med Senterpartiet i regjering», sier partiets kommunalpolitiske talsmann Heidi Greni, ifølge NRK. Heller ingen av de andre partiene på Stortinget synes å ivre for at norske kraftkommuner, som får beholde inntekter fra kraftproduksjon som gjengjeld for naturinngrepene de må tåle, skal dele mer med resten av landet selv om strømmen er dyrere enn noensinne.   


HAR STARTET OFFENSIV I SØR: Det ukrainske militæret sier angrepet mot det fruktbare og strategisk viktige Kherson-området sør i landet, som Russland okkuperte allerede i mars og som Volodomyr Zelenskyj beordret gjenerobret tidligere i sommer, har startet. Lokale medier rapporterer ifølge Kyiv Independent at ukrainske styrker har brutt gjennom fronten nær byen og inn på et industriområde der de russiske styrkene lagrer utstyr og ammunisjon. En kilde opplyser til CNN at fire landsbyer er gjenerobret. En talsperson for hærens sørkommando sier fremrykninger skjer i flere retninger, at situasjonen er uoversiktlig og raskt kan endre seg, og at sivilbefolkningen derfor bør evakuere eller søke dekning. 

De siste ukene har ukrainerne brukt amerikanske missilsystemer for å ta ut bruer over Dnipr-elva for å avskjære forsyningslinjer og vanskeliggjøre russisk tilbaketrekning til Krym-halvøya. Fra Moskva heter det at det ukrainske angrepet har mislyktes og at ukrainerne har tatt store tap.Foreløpig er ingen av opplysningene uavhengig bekreftet, men USAs utenriksdepartement bekrefter at det er registrert økt militær aktivitet i området.


DE-ESKALERER I BAGDAD: Den mektige politiske og religiøse lederen Moqtada al-Sadr, en prominent motstander av såvel amerikansk som iransk innflytelse på Irak, har i en tale beordret sine tilhengere om stanse blodsutgytelsen og å forlate den såkalte grønne sonen sentralt i Bagdad, der landets sentraladministrasjon og politiske institusjoner befinner seg. Det skjer etter at den spente situasjonen som har lammet landets ledelse i nesten et år kulminerte i kraftige kamper mellom rivaliserende militser mandag. Mer enn 20 skal være drept og over 300 skadet i kampene. 

Det er foreløpig ingen tegn til at de-eskaleringen er fulgt opp med forhandlinger på politisk nivå, og derfor for tidlig å avblåse krisen, advarer analytikere overfor Al Jazeera. Det er heller ingen grunn til å feste lit til at al-Sadrs kunngjøring om å trekke seg tilbake fra Iraks politiske scene, som har utløst de siste kampene, er ment permanent.