Staten har brukt 906 millioner på å reparere lakseelver. Nå håver grunneiere inn på fiskekort

Etter mange års kamp mot lakseparasitt er Lærdalselva i ferd med å friskmeldes, og i år meldes det om det beste fisket på kanskje 40 år. Det betyr at rundt 70 grunneiere i området kan selge fiskerettigheter for til dels svært stive priser. I de mest attraktive delene av elva koster det i høysesongen opp mot 20 000 kroner for å leie en elvestrekning i ett døgn.  Det hadde ikke vært mulig uten at staten hadde bevilget enorme summer til bekjempelse av parasitten. Totalt har kampen mot Gyrodactylus salaris («Gyro») og gjenoppbyggingen av laksestammene i norske elver kostet skattebetalerne 906 millioner kroner siden arbeidet startet i 1982, får Filter Nyheter opplyst av Miljødirektoratet. [caption id="attachment_800" align="alignnone" width="600"]Kilde: Miljødirektoratet Kilde: Miljødirektoratet[/caption]

Uhyre mye penger

Bare i Lærdalselva – «dronningen» av norske lakseelver og favoritt-fiskeplassen til kongelige og kjendiser fra hele verden – ble det brukt 100 millioner kroner på gyro-bekjempelse i 2011 og 2012. Bruker vi fellesskapets penger til å finansiere et rikmannsfiske for de få? – Det er brukt uhyre mye penger på dette, og skal det kun komme de private grunneierne til gode kan man stille spørsmål ved hvordan skattebetalernes penger er brukt, sier Espen Farstad, informasjonssjef i Norges jeger- og fiskeforbund. Han mener at når storsamfunnet har pumpet store penger inn i rehabiliteringen av fisket, må det kunne hente noe ut igjen i den andre enden. – Det fordrer at grunneierne tar hensyn og sikrer almenheten tilgang til en akseptabel del av elva til en akseptabel pris, sier Farstad.

Kan få pålegg

Det mener Stortinget også. «Når det bevilges vesentlige økonomiske midler til tiltak som omfattes av loven...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.