Ekstremvær, sykehusbombe og keiserlig abdikasjon: Nyhetsbrev mandag 08. august

En gang var han selve motsatsen til de stygge og slemme – nå er Clint Eastwood ute av skapet som Trump-tilhenger. Ellers:

Fredagens frikjennelse fra Justisdepartementets lovavdeling har ikke brakt næringsministerens Statkraft-sak ut av verden. Leder av kontrollkomiteen på Stortinget, Martin Kolberg, sier til NTB i dag at han ønsker et nytt møte i komiteen om Monica Mælands utnevnelse av eks-kollega Thorhild Widvey som styreleder i selskapet. SMS-korrespondanse mellom de to som ble offentliggjort fredag viser at det var avtalt spill at Widvey skulle få vervet, mener Kolberg.

Jeremy Corbyns gjenvalg som Labour-leder i Storbitannia ble med ett mer sannsynlig. Retten har avgjort at partiet ikke har anledning til å nekte 130 000 nyinnmeldte å stemme ved ledervalget som starter 22. august, skriver The Telegraph.

Det er unntakstilstand i Skopje i Makedonia etter helgens ekstremvær, som førte til oversvømmelser og enorme ødeleggelser. 21 mennesker skal ha mistet livet, deriblant flere barn. I Mexico har en tropisk storm ført til rasulykker flere steder i landet og til sammen krevd 38 menneskeliv.

En bombe har drept 53 og skadd dusinvis på et sykehus i den pakistanske byen Quretta, hovedstad i Baluchinstan-provinsen. Myndighetene tror det var en selvmordsaksjon, men det er usikkert om den har noen sammenheng med drapet på en fremstående advokat i byen tidligere mandag.

I Iran er den 39 år gamle vitenskapsmannen Shahram Amiri henrettet av myndighetene for å ha utlevert informasjon om landets atomprogram til USA. Amiri hevdet selv han ble kidnappet av CIA og avhørt under intenst psykologisk press – og ble hyllet som en helt da han returnerte til Teheran i 2010, skriver BBC.

Den japanske keiser Akihito sjokkerte sitt folk i dag ved å holde sitt livs andre tv-sendte tale og gå langt i å uttrykke et ønske om å gå av. Problemet er at det ikke bare er å levere oppsigelse: Japanske keisere sitter på livstid og det kreves en lovendring for å frigjøre 82-åringen fra hans plikter etter 27 år på tronen. Statsminister Shinzo Abe sier han skal se hva han kan gjøre.

God ettermiddag!

Pål Nordseth
Redaktør i Filter Media og nyhetsbrev-vikar

(NB! Dette er webversjonen av nyhetsbrevet vårt. De fleste foretrekker å få det rett i innboksen hver dag.)