En diplomatisk son-of-a-b*** og andre nyheter du bør få med deg i dag, 10. august

Du kan si mye om Filippinenes president Rodrigo Duderte, men han er ikke i overkant opptatt av diplomatisk kutyme. Ellers:

Ting, særlig matvarer, blir dyrere her til lands. Og nå går det fort – fortere enn Norges Bank hadde ventet, viste det seg da Statistisk Sentralbyrå offentliggjorde konsumprisindeksen for juli i dag. Noe kan skyldes sesongvariasjoner, men markedsaktører enes om at utsiktene for rentekutt neste måned er ytterligere svekket, ifølge DN.

Det er lite håp å spore for norsk oljenæring i OPECs augustrapport, som ifølge Bloomberg spår fallende global etterspørsel etter bensin mens Saudi-Arabia og andre OPEC-land fortsetter å produsere olje i høyt tempo. Oljeprisen, som gradvis styrket seg i første halvår og nådde 50 dollar fatet i juni, er nå igjen under 40 dollar.

På tross av gammelt fiendskap har Russland og Tyrkia gått inn for å nullstille sin anstrengte relasjon – under et år etter at tyrkisk luftvern skjøt ned et russisk jagerfly på oppdrag i Syria. President Recep Tayyip Erdoğan, desillusjonert over Vesten etter kuppforsøket tidligere i sommer, omtaler Vladimir Putin nå som en «kjær venn» og restarter flere samarbeidsprosjekter med russerne. Samtidig sier Tyrkias utenriksminister at EUs kritiske holdning til regimet er en «stor feil».

Donald Trump mener seg feiltolket og at det er medienes skyld at det ble så mye bråk etter hans kommentar i går om at våpenaktivister kan ta saken i egne hender dersom Hillary Clinton blir president og inndrar retten til å eie våpen i USA (Clinton har for øvrig ingen planer om noe slikt). Hans kritikere mener Trump har tråkket over en ny grense og at kommentaren utgjør en reell sikkerhetsrisiko for Clinton. Våpenorganisasjonen NRA har like fullt gitt Trump-kampanjen sin største håndsrekning i dag, i form av stortv-annonsekampanje mot Clinton.

Clinton blir på sin side saksøkt av foreldrene til to av amerikanerne som ble drept under angrepet på den amerikanske ambassaden i Benghazi i Libya i 2012. De hevder hennes bruk av en usikret e-postserver hjalp terrorister å kartlegge bevegelsesmønstre ved ambassaden og slik planlegge angrepet. Les mer hos f. eks. NPR.

God middag!

Hilsen Pål Nordseth, redaktør i Filter Media og nyhetsbrev-vikar for Harald Klungtveit

(NB! Dette er webversjonen av nyhetsbrevet vårt. De fleste foretrekker å få det rett i innboksen hver dag.)r