Slik fungerer lobbyregistrene Stortinget nekter å innføre

Montasje: Utsnitt av det kanadiske lobbyregisteret / Stortinget. Foto: Dmitry Valberg.

Torsdag 19. mai sa flertallet i Stortingets presidentskap nei til et forslag om å utrede ulike modeller for et lobbyregister – en ordning for å registrere dem som forsøker å påvirke Stortinget og regjeringen i saker som er til behandling.

«Flertallet mener det samlet sett er betydelig åpenhet omkring det påvirkningsarbeidet som skjer i tilknytning til både regjeringens og Stortingets arbeid», begrunner representantene i sin innstilling.

Representantene som gikk imot forslaget er fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet. Dermed er det ikke flertall for forslaget når det skal behandles i Stortinget 2. juni.

Forslaget om lobbyregister ble stilt fra Venstre som har foreslått det en rekke ganger tidligere – hver gang til Stortingets nei.

VG har i flere artikler omtalt Stortingets «gullkortordning», der tidligere stortingsrepresentanter får fri adgang til stortingsbygget livet ut. Den adgangen kan de bruke til politisk påvirkning for kommersielle eller andre aktører senere.

Europarådets antikorrupsjonsorgan (GRECO) har kritisert Norge for mangelen på regulering av lobbyvirksomhet og har anbefalt å etablere en ordning som viser folkevalgtes kontakter med ulike aktører. GRECO mener at det er «a...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.