Karismatisk vanekriminell, krigens råeste senior og årets beste scene i en doku

Redaksjonens aktuelle kulturtips. Du har tilgang til denne artikkelen fordi du er abonnent hos Filter. Takk for det!


LANGLESNING: Mine damer og herrer, møt Nataliya Zubar – Kharkiv-senior med putetrekk på stridshjelmen, samekniv i håndveska, generell «fuck off»-holdning og en uvurderlig ressurs i det langt fra ufarlige arbeidet med å dokumentere russiske krigsforbrytelser i Ukraina.

Zubar er (etter en relativt ublid førstekontakt på SMS – «I will not talk to anyone who calls this war a ‘conflict’! Bye!») intervjuet av det britiske magasinet Unherd, som har vært heldigere enn andre medier som har forsøkt («I sent to hell CNN»). Reportasjen gir et sterkt inntrykk av livet i en av de hardest rammede storbyene i Ukraina, og tankevekkende detaljer som at man «aldri ser tynne katter i krigsområder», mens hunder knapt er å få øye på (de får livsskiten skremt ut av seg av eksplosjonene) mens døde duer ligger overalt (hjertene deres stanser av sjokket når bombene regner over byen).

«The demolition of Kharkiv» leser du her.


TV-SERIE: Det såkalte «stockholmsyndromet» er forlengst deskreditert av den seriøse psykiatrien som misogynistisk populærpsykologisk svada, men ideen om at gisler ofte utvikler sympati for sine gisseltakere lever videre i den folkelige bevisstheten. Og da skulle det bare mangle at ikke TV-industrien forteller oss historien bak bakgrepet.

Den handler om Clark ...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.