Slik argumenterte utbryterne i bioteknologi-valget

Kristelig Folkeparti jobbet beinhardt frem mot avstemningen over ny bioteknologilov med å omvende politikere i særlig Fremskrittspartiet, til å stemme med regjeringen og med det KrFs ønske. Partiet hadde regnet seg fram til at de trengte å lokke fem representanter til å stemme med regjeringen, for å vippe det skjøre flertallet til Frp, Ap og SV på 86 stemmer. Det skulle vise seg at KrFs strategi slo tilbake på dem selv, fordi det skapte uro i rekkene blant KrFs regjeringspartnere. Både i Venstre og Høyre brøt representanter ut av enigheten fra regjeringsavtalen. I tillegg stemte enkelte Senterparti-representanter for noen liberaliseringer, og brøt dermed med partiets verdikonservative ståsted. Flertallet sto seg:

  • Assistert befruktning for enslige ble tillatt med 89 mot 80 stemmer. To Frp-representanter stemte mot, i tillegg til uavhengige Ulf Leirstein. Samtidig stemte to i Høyre for, i tillegg til MDG og Rødt.
  • Eggdonasjon ble tillatt 94 mot 75 stemmer. Liberaliseringen ble støttet med to stemmer fra Høyre, to fra Senterpartiet, én fra Venstre, MDGs ene stemme, Rødts ene stemme samt uavhengige Ulf Leirstein. Rødt la frem et forslag om at kun egg «til overs» etter assistert befruktning kan doneres, men fikk ingen andre med seg på det. KrF klarte ikke å hente en eneste stemme fra Frp på dette spørsmålet.
  • Tidlig ultralyd ble tillat med 91 mot 78 stemmer. Ulf Leirstein stemte for, samt én fra Høyre, én fra Venstre, i tillegg til Rødt og MDG. Heller ikke her lokket KrF noen Frp-ere til seg.
Slik forklarte utbryterne sine valg:

Venstre: Enslig utbryter

Ketil Kjenseth i Venstre brøt ut av regjeringsfolden, og stemte for liberalisering av bioteknologiloven i tråd med egen samvittighet. Han vil stemme for alle av Frp, Ap og SVs forslag, med unntak av blodprøven som for alle praktiske formål ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.