Skrøt av business class, gullkort og over 100 flyturer i året – rett før refs fra FNs revisor

Erik Solheim ble intervjuet av Flysmart24.no om entusiasmen for flyreiser like før

Denne uka ble det kjent gjennom Aftenposten at FNs interne tilsynsorgan (OIOS) har gitt Erik Solheim kraftig kritikk i en rapport om reisevirksomheten ved FNs miljøprogram (UNEP), der han er øverste sjef.

Etter at Solheim brukte 4,1 millioner kroner fordelt på 529 reisedøgn, fastslår FN-revisorene at Solheim tar for lite hensyn til regelverket, budsjettet – og miljøet. Tilsynsorganet ber om at Solheim betaler tilbake deler av pengene han har brukt.

Noen av funnene i rapporten er manglende dokumentasjon rundt turer Solheim har hatt til Oslo og Paris, registrert som «bilaterale møter» selv om det var helg eller juleferie. Ved to anledninger skal han også ha oppgradert reiser til et dyrere flyselskap, en samlet ekstrautgift på nesten 60 000 kroner.

«Ledelsen har ikke innført retningslinjer, rutiner eller incentiver for ansatte for å kontrollere reisevirksomheten deres og dermed også karbonutslippet», heter det i rapportutkastet om hvordan det står til nedover i organisasjonen, ifølge Aftenposten.

– Vi har svart og tilbakevist mange feil i dette utkastet. På basis av vårt svar vil revisorene komme tilbake med et nytt utkast, skrev Solheim til Aftenposten på onsdag.

Revisorrapporten setter Solheims uttalelser fra en måned tilbake, i et nytt lys. Ingen kan nemlig beskylde miljøsjefen for å ha lagt skjul på at han er veldig, veldig glad i flyreiser – og i å sitte blant de fremste passasjerene.

Det var den norske reise-nettavisen Flysmart24 som 16. august publiserte et langt intervju med Solheim om den tidligere SV-miljøministerens flyinteresse. Det som skapte mest oppmerksomhet den gang, var at miljøtoppen uttalte at nordmenn ikke burde ha dårlig samvittighet for flyreiser.

Men etter revisor-refsen for deler av den omfattende reisevirksomheten i jobben, tillater vi oss å fordype oss i august-sitatene  om flybilletter fra sjefen for FNs miljøprogram, som har hovedkontor i Nairobi i Kenya.:

Om favoritt-selskapene

– Veldig enkelt sagt er de asiatiske flyselskapene de beste, de europeiske i midten og de amerikanske de verste. Jeg liker Singapore Airlines veldig godt, men reiser også gjerne med Cathay Pacific. Singapore er den fremste, sa Solheim til Flysmart24.

Han deler også en entusiastisk anekdote om at Singapore Airlines en gang hjalp ham (mens han var utviklingsminister i Norge) med å få tilbake Åslaug Hagas roman om regjeringen Stoltenberg, som han hadde glemt i loungen på Singapores hovedflyplass i Changi.

Solheims favoritt-flytype er Airbus A380, men han nevner også at han «helt sikkert skal prøve» Qatar Airways’ nye langdistanseflaggskip Airbus A350 når det tas i bruk fra Gardermoen.

Om å være prisbevisst …men ikke få for dårlig flymat eller reiserute

Solheim forteller at de asiatiske favorittselskapene kan bli i dyreste laget i FN-jobben og at valget ofte blir de billigste alternativene.

– Basert i Afrika så blir det ofte at jeg reiser med Ethiopian Airlines. Flott at de har rute fra Oslo. Dessuten Kenya Airways eller Air France. Men det er jo veldig praktisk å bruke de dominerende Midtøsten-selskapene. Ta Emirates, de har tre fly om dagen fra Nairobi til huben sin i Dubai, sier  Solheim.

Samtidig sier han et annet sted i intervjuet med Flysmart24 at han ofte blander seg opp i reisebyråets forslag  fordi han «vet til tider bedre enn dem hva som er den beste reiseruten».

Solheim mener maten hos amerikanske selskaper som United Airlines er «helt elendig» og at man kan få hundre ganger bedre mat i en Narvesen-kiosk.

– Jeg reiser ikke mye med amerikanske flyselskap, og velger asiatiske eller europeiske hvis jeg kan.

Om business class og mer enn hundre flyturer i året:

Solheim forteller at det blir «godt over» hundre flyreiser i året i jobben som FNs miljøsjef, at han gjerne tilbringer tre av ukens netter på fly, men at han absolutt ikke ser det som en belastning fordi «tiden om bord på fly er nesten den enste der jeg kan slappe av, og der ikke masse mennesker skal snakke med meg hele tiden». 

– I motsetning til før har jeg nå muligheten til å reise foran i flyene, på business class der man blant annet kan legge ned setet til en seng og sove seg gjennom en lang flytur.

Om bonuskort:

Solheim sier til Flysmart24 at han har gullkort hos alle de alle de tre store flyalliansene – Star Alliance, Oneworld og Sky Team.

– Dessuten hos Emirates. Forresten, der tror jeg faktisk jeg ramlet ned til sølv fordi jeg har hatt noen reiser som ikke er blitt registrert hos dem, sier Solheim.

Han nevner også at han som 60-åring fikk tilsendt livslangt gullkort fra SAS, men at han da hadde dette fra før.

(For ordens skyld: kortene Solheim nevner er ikke de mest eksklusive, og er vanlige hos forretningsfolk som reiser mye).

Har prøvd alle unntatt Ryanair:

– Jeg tror jeg kan  konkurrere med de fleste nordmenn om å ha flydd flest flyselskaper i verden. Det er bare ett av de sentrale selskapene jeg aldri har flydd med. Det er Ryanair. Det har rett og slett ikke blitt slik og har ingen sammenheng med det ryktet selskapet har. Men jeg har lyst å prøve de en gang, sier Solheim i Flysmart24-intervjuet.

Solheim har altså uttalt at det er mange feil i FN-revisorenes foreløpige rapport der han får kritikk for reisevirksomheten i UNEP, og at han forventer at den endelige versjonen korrigerer disse.

Den norske FN-toppen har tidligere vært partileder i SV og utviklings- og miljøminister i Jens Stoltenbergs andre regjering. I 2015 fortalte Solheim at han hadde gitt Miljøpartiet de grønne strategiske råd i valgkampen, mens SV ikke hadde fått noen slike råd.

  • Takk til Flysmart24 for tillatelse til utvidet sitering.