Kvinne står fram: Dette er overgrepsanklagen som kan felle Trumps høyesterettskandidat

Utnevnelsen av en høyesterettsdommer i høst er en av de aller viktigste hendelsene i Donald Trumps presidentskap, fordi den setter preg på amerikansk politikk og jus flere tiår etter at han har gått av. For mange republikanske velgere er høyesterettsutnevnelsene i konservativ favør en så viktig og langsiktig seier at de tilgir Trump alt annet av uspiselig oppførsel og mislykket politikk.  Dette har også stor betydning i mellomvalget i november i år. Nå er Trumps utvalgte dommerkandidat, Brett Kavanaugh (53), i alvorlig trøbbel – bare et par uker før det var ventet at det republikanske flertallet i Senatet skulle sikre ham embetet livet ut. Etter at det fredag ble kjent at en av Demokratenes senatorer hadde mottatt et brev fra en kvinne om Kavanugh og seksuell trakassering på 1980-tallet, trodde de fleste politikerne at kvinnen ville forbli anonym. Samtidig publiserte Det hvite hus et brev signert av 65 kvinner som angivelig kjente Kavanaugh da han gikk på high school og går god for at han oppførte seg bra den gang. Så – allerede søndag kveld, sto kvinnen bak anklagen likevel fram med navn – med en detaljert beskrivelse av det påståtte overgrepet. Kavanaugh hadde natt til mandag norsk tid ennå ikke kommentert utviklingen i saken, og Det hvite hus viste til en uttalelse fra fredag der høyesterettskandidaten skrev at han «kategorisk nekter» å ha gjort noe slikt.

Truer retten til selvbestemt abort

Først litt kjapp kronologi i bataljen om høyesterett:
  • 10. april 2017: Den erkekonservative dommeren Neil Gorsuch, nominert av president Trump, utnevnes til høyesterett, etter at republikanernes flertall i sentatet – på tvers av sedvanen – hadde lyktes med å sabotere Barack Obamas nominasjon helt fram til presidentvalget. (Den forrige, republikanskutnevnte dommeren døde i februar 2016). Det spekuleres samtidig i at Gorsuch-tiltredelsen åpner...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.