Kvinne står fram: Dette er overgrepsanklagen som kan felle Trumps høyesterettskandidat

Utnevnelsen av en høyesterettsdommer i høst er en av de aller viktigste hendelsene i Donald Trumps presidentskap, fordi den setter preg på amerikansk politikk og jus flere tiår etter at han har gått av. For mange republikanske velgere er høyesterettsutnevnelsene i konservativ favør en så viktig og langsiktig seier at de tilgir Trump alt annet av uspiselig oppførsel og mislykket politikk.  Dette har også stor betydning i mellomvalget i november i år.

Nå er Trumps utvalgte dommerkandidat, Brett Kavanaugh (53), i alvorlig trøbbel – bare et par uker før det var ventet at det republikanske flertallet i Senatet skulle sikre ham embetet livet ut.

Etter at det fredag ble kjent at en av Demokratenes senatorer hadde mottatt et brev fra en kvinne om Kavanugh og seksuell trakassering på 1980-tallet, trodde de fleste politikerne at kvinnen ville forbli anonym. Samtidig publiserte Det hvite hus et brev signert av 65 kvinner som angivelig kjente Kavanaugh da han gikk på high school og går god for at han oppførte seg bra den gang.

Så – allerede søndag kveld, sto kvinnen bak anklagen likevel fram med navn – med en detaljert beskrivelse av det påståtte overgrepet.

Kavanaugh hadde natt til mandag norsk tid ennå ikke kommentert utviklingen i saken, og Det hvite hus viste til en uttalelse fra fredag der høyesterettskandidaten skrev at han «kategorisk nekter» å ha gjort noe slikt.

Truer retten til selvbestemt abort

Først litt kjapp kronologi i bataljen om høyesterett:

  • 10. april 2017: Den erkekonservative dommeren Neil Gorsuch, nominert av president Trump, utnevnes til høyesterett, etter at republikanernes flertall i sentatet – på tvers av sedvanen – hadde lyktes med å sabotere Barack Obamas nominasjon helt fram til presidentvalget. (Den forrige, republikanskutnevnte dommeren døde i februar 2016). Det spekuleres samtidig i at Gorsuch-tiltredelsen åpner for at 80 år gamle Anthony Kennedy kan pensjonere seg fra høyesterett innenfor Trumps presidentperiode.
  • 17. november 2017: Det hvite hus fører Brett Kavanaugh opp blant 25 navn på en oppdatert offisiell liste over Trumps mulige kandidater til høyesterett hvis et ledig sete skulle oppstå.  Kavanaugh har vært juridisk assistent for Kennedy i høyesterett.
  • 27. juni 2018: Høyesterettsdommer Anthony Kennedy kunngjør at han pensjonerer seg. Avgangen er et jordskjelv i det politiske USA fordi Kennedy har vært på vippen i det liberale mindretallets favør i flere viktige spørsmål – ikke minst når det gjelder abort. Balansen er i ferd med å bli forrykket i de kristenkonservatives favør.
  • 9. juli 2018: Trump nominerer Brett Kavanugh i Kennedys sted. Republikanerne, som har flertall i Kongressen, starter et stormløp for å få gjennom utnevnelsen før kongressvalget i november.

– Holdt hånda foran munnen da hun prøvde å skrike

Den 51 år gamle psykologiprofessoren Christine Blasey Ford valgte å stå fram i Washington Post søndag kveld.

Hun forteller at det seksuelle overgrepet skjedde i forbindelse med en fest da både hun og Kavanugh gikk på high school i Maryland på starten av 1980-tallet. Ford opplyser at hun ikke er sikker på årstallet, men tror det var 1982, da hun var 15 år gammel og Kavanaugh 17 år.

Ifølge Ford ble hun i praksis stengt inne på et soverom av Kavanaugh og en av hans venner – begge «ravende fulle». Der skal Kavanaugh, mens kameraten så på, ha holdt henne nede med sin egen kroppsvekt på en seng mens han befølte henne utenpå klærne og prøvde å ta dem av. Begge guttene lo angivelig hysterisk mens det pågikk. Ford forteller til Washington Post at Kavanaugh holdt hånden sin over munnen hennes da hun prøvde å skrike.

– Jeg trodde han kom til å drepe meg i vanvare. Han prøvde å angripe meg og ta av meg klærne, sier hun til avisa.

Ifølge Ford klarte hun å komme seg ut av rommet, før hun låste seg inne på et bad til hun hadde forsikret seg om at guttene var forsvunnet og til slutt rømte ut av bygningen.

Beskrev voldtektsforsøk til psykolog

Kvinnen, som i dag underviser studenter ved Palo Alto University i California, underbygger historien med notater fra psykologer hun gikk i terapi til i 2013 og 2012 , der hun beskriver henholdsvis voldtektsforsøk og et angrep utført av ikke navngitte studenter fra en «eliteskole» som senere ble «høyt respekterte og framstående personer i Washington». Fords ektemann i dag opplyser at hun i parterapi-samtalen han deltok på i 2012 fortalte om et hendelsesforløp som tilsvarer det hun nå beskriver, og hevder også at hun den gang nevnte navnet på Kavanaugh.

Før hun sto fram søndag, fikk Ford  gjennomført en løgndetektor-test der den tidligere FBI-agenten som utførte den, ga henne bestått på et spørsmål om hvorvidt et skriftlig sammendrag av hendelsesforløpet, var korrekt. (Påliteligheten til løgndetektor-tester er i beste fall omstridt, men har ennå en viss status i USA, red. anm.)

Ford opprettet kontakten med Washington Post i juli, etter at det var blitt kjent at Kavanaugh var en av de mest sannsynlige av Trumps kandidater. Hun skal imidlertid ha bestemt seg for å ikke stå fram så sent som i august. Årsaken til at hun likevel forteller om hendelsen i dag, er at det hadde lekket til journalister at hun hadde sendt et konfidensielt brev om anklagen til Demokratenes senator Dianne Feinstein. Brevet ble en del av utnevnelsesprosessen da Feinstein videresendte en sladdet versjon til FBI, som i sin tur gjorde brevet til en del av Kavanaughs mappe i Det hvite hus – som delte opplysningene med hele den aktuelle senatkomiteen.

Det er nå knyttet stor spenning til de ulike republikanske senatorenes reaksjoner i kjølvannet av at anklagene nå har et navn og ansikt knyttet til seg, bare noen dager før komitébehandlingen som leder fram til endelig godkjenning av Kavanaugh som høyesterettsdommer.

  • Oppdatering: Republikanernes senator Jeff Flake uttaler at han «ikke er komfortabel med å stemme ja» hvis avstemningen gjennomføres før senatorene har fått høre mer fra Christine Blasey Ford.

Demokratenes leder i senatet, Chuck Schumer, uttalte søndag kveld at komiteen «må utsette avstemningen  inntil, som et minimum, disse seriøse og troverdige anklagene har blitt grundig etterforsket».

– Altfor lenge har kvinner blitt ignorert når de kommer med alvorlige anklager om å ha blitt misbrukt. Det kan ikke skje i dette tilfellet, sier Schumer.

Daily Beast skriver at Trump personlig fikk vite om (den da anonymiserte) anklagen mot Kavanaugh på fredag, men besluttet å stille seg hundre prosent bak kandidatens benektelse. Ifølge Politico sier kilder med innblikk i Det hvite hus at de forventer at Donald Trump kommer til å støtte Kavanaugh fullt ut og i stedet angripe kvinnen som kommer med anklagene: