Nyhetsbrev fredag 14. september: Oljeminister Freiberg må svare om Frp-gaver + Nazi-krangel gir ny krise for Merkel

I KLINSJ MED SIKKERHETSTJENESTEN: Etterspillet fra uken der «alle» fra nynazister til bredere grupper av innvandringsmotstandere tok til gatene den øst-tyske byen Chemnitz, ryster nå Tysklands regjering. Kontroversene rundt sjefen for sikkerhetstjenesten BfD, Hans-Georg Maassen, kan utløse en ny regjeringskrisefordi Horst Seehofer  – innenriksminister, partileder i CSU og samtidig Angela Merkels rival i regjeringen – så sent som i går bekreftet at han holder hånden sin over Maassen.  Samtidig vil kanslerens andre koalisjonspartner, sosialdemokratene i SPD, trolig kreve etterretningssjefens avgang. Flere av de politiske partiene mener Maasen har brakt høyreradikale sympatier inn i embetet, ikke minst etter at han kom med uttalelser som motsa at innvandrere ble angrepet av mobb den første dagen av Chemnitz-uroen – hendelser som Merkel har fordømt offentlig. Samtidig er det debatt rundt at Maasen skal ha gitt det innvandringsfiendtlige partiet AfD innsyn i tallgrunnlag fra sikkerhetstjenestens rapporter om ekstrem islamisme forut for publisering.

FISHY PENGEGAVER: Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg får nå pikante spørsmål om saken der oppdrettskonsernet Nordlaks i fjor ga 49 950 kroner til Nordland Frp under forutsetning om at det ble holdt hemmelig. Det er Dagens Næringsliv som i dag skriver at Freiberg, den gang Fremskrittspartiets listetopp i fylket, lobbet fiskeriminister Per Sandberg for at nettopp Nordlaks skulle få flere utviklingskonsesjoner ut av en klage til departementet enn det Fiskeridirektoratet hadde tildelt. «Ved en anledning ble jeg faktisk kastet ut av kontoret hans med klar beskjed om at jeg måtte slutte å terrorisere han i forbindelse med konsesjonene», skrøt Freiberg til Vesterålen avis i september i fjor.
Nordlaks skjulte midlertidig donasjonen til Frp fra offentligheten ved å fordele den på fem ulike selskaper som alle ga 9990 kroner hver. (Rapporteringsgrensen er 10 000). 5. september, noen måneder etter pengegaven, var Freiberg på plass i Stokmarknes sammen med Sandberg og kunngjorde at Nordlaks fikk konsesjoner til å bygge to havfarmer (for to milliarder kroner), skriver DN. Freiberg skriver til avisa at han ikke har diskutert donasjoner til Frp med Nordlaks og at han ikke var involvert i prosessen da Nordland Frp «gikk bredt ut» for å få slike pengegaver.

FLERE SKJULTE BOMBER? Hvordan kunne én norsk kraftspekulant rive med seg 70 prosent av kraftbørsens «krigskasse»? Vi har fått kyndig hjelp til å forsøke å forklare Einar Aas-kollapsen noenlunde forståelig.
E24s børskommentator Johann Sundberg er blant dem som etter det spektakulære veddemålet om tørt vær mener at det er altfor lett å spekulere med altfor store beløp.:«Det er å håpe at Aas er et særskilt tilfelle, og at det ikke er flere tikkende bomber i kraftmarkedet. Men det er jo tenkelig at også andre spekulanter ble overrasket av den nye værprognosen. Bare det at det er mulig å bygge opp posisjoner som på grunn av en uventet værprognose resulterer i et udekket tap på en milliard kroner må granskes».
Pengeproblemene til Einar Aas har også direkte påvirkning på kommuneøkonomien i Grimstad, som har nytt godt av en stor andel av av rundt 600 millioner i innbetalt skatt fra kraftspekulanten de siste sju årene.

FORBEREDT PÅ KATASTROFE: Om du skal følge med på naturkrefter i dag, burde du kanskje rette blikket fra henholdsvis steinsprang i Norge og orkanen i USA til tyfonen som om noen timer kan slå inn over Luzon i Filippinene. «Mangkhut», som katastrofeværet er døpt, hadde i formiddag en vindstyrke på 285 kilometer i timen og langt mer i kastene.  Blant millionene som kan bli berørt er omlag 800 000 mennesker definert som fattige familier av myndighetene, altså svært eksponert for både selve uværet og etterfølgende mangel på ressurser. – Vi forbereder oss på det verste, frykten er at vi står overfor en storm som er like ille som Haiyan eller Haima, sier en talskvinne for hjelpeorganisasjonen World Vision til CNN, med referanse til katastrofen i 2013 der omlag 7000 mennesker døde og hele byområder ble smadret. Også Hong Kong frykter skader fra tyfonen etterhvert som den fortsetter mot Sør-Kina i en svakere variant.