Nyhetsbrev fredag 14. september: Oljeminister Freiberg må svare om Frp-gaver + Nazi-krangel gir ny krise for Merkel

I KLINSJ MED SIKKERHETSTJENESTEN: Etterspillet fra uken der «alle» fra nynazister til bredere grupper av innvandringsmotstandere tok til gatene den øst-tyske byen Chemnitz, ryster nå Tysklands regjering. Kontroversene rundt sjefen for sikkerhetstjenesten BfD, Hans-Georg Maassen, kan utløse en ny regjeringskrisefordi Horst Seehofer  – innenriksminister, partileder i CSU og samtidig Angela Merkels rival i regjeringen – så sent som i går bekreftet at han holder hånden sin over Maassen.  Samtidig vil kanslerens andre koalisjonspartner, sosialdemokratene i SPD, trolig kreve etterretningssjefens avgang. Flere av de politiske partiene mener Maasen har brakt høyreradikale sympatier inn i embetet, ikke minst etter at han kom med uttalelser som motsa at innvandrere ble angrepet av mobb den første dagen av Chemnitz-uroen – hendelser som Merkel har fordømt offentlig. Samtidig er det debatt rundt at Maasen skal ha gitt det innvandringsfiendtlige partiet AfD innsyn i tallgrunnlag fra sikkerhetstjenestens rapporter om ekstrem islamisme forut for publisering. FISHY PENGEGAVER: Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg får nå pikante spørsmål om saken der oppdrettskonsernet Nordlaks i fjor ga 49 950 kroner til Nordland Frp under forutsetning om at det ble holdt hemmelig. Det er Dagens Næringsliv som i dag skriver at Freiberg, den gang Fremskrittspartiets listetopp i fylket, lobbet fiskeriminister Per Sandberg for at nettopp Nordlaks skulle få flere utviklingskonsesjoner ut av en klage til departementet enn det Fiskeridirektoratet hadde tildelt. «Ved en anledning...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.