SISTE: PST ber om tiltale mot Laila Bertheussen for flere av de mest alvorlige hendelsene

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har nå oversendt sin innstilling i straffesaken mot Laila Bertheussen (54) til Det nasjonale statsadvokatembetet.

Etter det Filter Nyheter erfarer, har PST bedt om en tiltale som omfatter en rekke ulike hendelser og flere lovbestemmelser der strafferammen er ubetinget fengsel.  Bertheussen risikerer å bli holdt ansvarlig for samtlige av hendelsene som i vinter ble offentlig kjent i trusselsaken, da PST ikke ser det som sannsynlig at andre gjerningspersoner kan ha stått bak. (Se oversikt lenger ned i artikkelen). Statsadvokat Marit Formo vil ikke kommentere hva PSTs innstilling går ut på. – PST har oversendt saken i dag, og jeg skal nå gjennomgå saken i tiden som kommer og ta stilling til mitt syn i påtalespørsmålet. I denne saken er det Riksadvokaten som tar endelig stilling, så når jeg er ferdig med min behandling oversender jeg saken dit, sier Formo til Filter Nyheter. Etter alt å dømme skal Riksadvokaten vurdere om det er aktuelt å tiltale Bertheussen etter et av de svært alvorlige straffebudene knyttet til såkalt grunnleggende nasjonale interesser. Blant dem er Straffeloven § 115 – om «Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet», som rammer den som «ved bruk av makt, trusler eller på annen rettsstridig måte volder fare for at Kongen, Regenten, regjeringen, Stortinget, Høyesterett eller Riksretten, eller et medlem av disse institusjonene, hindres eller påvirkes i sin virksomhet». – Er det alvorligheten i de aktuelle paragrafene i Straffeloven som gjør at Riksadvokaten trer inn? – Jeg kan ikke kommentere begrunnelsen for dette, sier statsadvokat Formo. Bertheussens forsvarer, advokat John Christian Elden, viser til at Bertheussen ikke er gjort kjent med noen formell utvidelse av siktels...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.