Sharia og lov, IS mot norske soldater i Kabul og Tybring-Gjeddes Facebook-brøler (nyhetsbrev)

Russlands ambassade kjefter opp Norges «usaklige og virkelighetsfjerne retorikk» i brev til norske medier, Samsungs visedirektør er varetektsfengslet, og her er Facebook-boss Mark Zuckerbergs manifest.

Ellers:
SKILLER LOV OG KORAN: Vi har publisert en ny sak fra vår store islamundersøkelse, der 75 prosent av norske muslimer svarer at de følger Norges lover også når de sier noe annet enn religiøse lover («helt uenig» eller «litt uenig»). Men 13 prosent oppgir at muslimer bør dømmes etter sharia i Norge, 17 prosent sier Norges lover bør tilpasses Koranen og sharia, og 16 prosent svarer at religiøse ledere bør få mer makt over norsk politikk. Les mer her.

SUR MELK? Tine varslet onsdag Økokrim om mulige straffbare forhold knyttet til en leverandør, i forbindelse med en avsløring i Dagens Næringsliv som publiseres senere i dag (fra lørdagsmagasinet). Leverandørrelasjonene som nå skal granskes, er fra perioden 2011–2015. «Tine ser svært alvorlig på de opplysningene som er fremkommet», skriver selskapet i en pressemelding.

SKARPT MOT IS: Norske spesialstyrker i Kabul (cirka 30 menn og kvinner som er en del av NATOs støtteoperasjon for det afghanske militæret) forteller i et eksklusivt intervju med VG at det stadig oftere er IS som er motstanden i oppsiktsvekkende skarpe og risikable oppdrag. IS er ofte mer hensynsløse enn Taliban-soldater og tar mindre hensyn til sivilbefolkningen. I nabolandet Pakistan slo selvmordsbombere fra IS til mot et bønnested torsdag, med grusomt utfall: 72 døde, hvorav 20 barn. IS-krigerne i landet er i stor grad tidligere medlemmer av det pakistanske Taliban, skriver BBC News.

DET VAR HVERTFALL BORTI-DER: Christian Tybring-Gjedde (Frp) beklager på Facebook at han i går postet et bilde fra daværende finansminister og SV-leder Kristin Halvorsens besøk i India i 2005, og framstilte det som en norsk politiker på stemmejakt i et område av Pakistan (!) der mange norskpakistanere har sitt opphav. Bilder av Halvorsen blant indiske sikher ble fremstilt som om hun la seg ned for å be sammen med pakistanske muslimer. «Avslutningsvis vil jeg understreke at jeg alltid bestreber meg for ikke å tilsløre noe, men presentere fakta. Fakta er nemlig som regel ille nok. Jeg håper de som har utvist et stort engasjement i kommentarfeltet for å påvise min feilinformasjon nå får sjelefred», skriver politikeren, som har slettet det opprinnelige innlegget.

FININNSTILT MASKINERI: Det som skulle være en enkel presentasjon av Donald Trumps kandidat som innenriksminister ble istedet et fascinerende innblikk i den amerikanske presidentens verdensbilde da han på kort varsel i går bestemte seg for at anledningen var rett for en omfattende pressekonferanse. Pressekorpset ble skjelt ut for sin uærlighet, samtidig som Trumps egne løgner kom som perler på snor: Hans valgseier var den største siden Reagan, avsløringene av koplinger til Russland var «fake news», avgått sikkerhetsrådgiver Michael Flynn hadde aldri gjort noe galt, og innreiseforbudet for muslimer hadde hatt en «smooth rollout». For øvrig fungerer hans administrasjon som en «fine-tuned machine». Video og full transkripsjon for eksempel her.
God helg!

Harald S. Klungtveit / Pål Nordseth
Filter Media