Se tallene: Dette mener norske muslimer om sharia, Norges lover og domstolene

  I tillegg til at fundamentalister i flere land unektelig bruker lovtolkninger av islamske tekster til undertrykking, kvinnediskriminering og uhyrlige avstraffelsesmetoder, er «sharia» et sterkt signalord for populister som spiller på islamofobi. Så seint som denne uka kom Carl I. Hagen (Frp) med et forslag om at innvandrere må avlegge troskapsed før de får statsborgerskap. «Når det da for eksempel er snakk om muslimer, aksepterer de dermed at det er norske lover som gjelder i Norge, og ikke sharialovverket», sa Hagen til Dagbladet. «Integreringen er problematisk, og jeg frykter et muslimsk flertall i Norge om det fortsetter, med sharialover og det som verre er», uttalte han i 2006. I virkeligheten ønsker de færreste av muslimer å prioritere religiøse «lover» foran sekulære eller å innføre «shariadomstoler» for seg selv eller andre nordmenn. Det viser Filter Nyheters spørreundersøkelse blant 600 norske muslimer, utført av TNS Gallup (nå Kantar TNS).

  • 75 prosent svarer («helt enig» eller «litt enig») at de følger Norges lover også når de sier noe annet enn religiøse lover, 15 prosent («helt uenig» eller «litt uenig») at de ikke gjør det.
  • 13 prosent oppgir at muslimer bør dømmes etter Sharia i Norge. 71 prosent er uenig.
  • 79 prosent mener det er bra at norske domstoler er ikke-religiøse. 10 prosent er uenig.
  • 17 prosent sier Norges lover bør tilpasses Koranen og Sharia, mens 68 prosent er eksplisitt mot dette.
  • 16 prosent svarer at religiøse ledere bør få mer makt over norsk politikk, men 73 prosent er uenig.
Dette er den mest omfattende holdningsundersøkelsen om forholdet mellom lovgivning og Islam som er gjort i No...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.