Slutt for gasskraftverkene, varmere hav og velorganisert rasist-kampanje mot svenske medier (nyhetsbrev)

GASSKRAFT-SLUTT: I et massivt «hva var det vi sa»-øyeblikk for miljøbevegelsen annonserer Statoil at de legger ned gasskraftverket på Mongstad om knapt to år. Kraftverket, som åpnet i 2010, har lenge vært ulønnsomt på grunn av lav strømpris, og når det stenges vil atmosfæren spares for 250-300 000 tonn CO2-utslipp i året – det ble som kjent aldri noe av CO2-fangsten Jens Stoltenberg omtalte som Norges svar på månelandingen (selve raffineriet på Mongstad består, og det jobbes fortsatt med forskning på CO2-fangst herfra). «Nå er endelig punktum for satsing på gasskraftverk i Norge satt. (…) Satsing på fornybar energi er uansett løsningen når et varig og utslippsfritt energisystem i Europa skal realiseres», sier leder Marius Holm, leder i Zero, til E24. Det andre gasskraftverket som den første Bondevik-regjeringen gikk av i protest mot i år 2000, på Kårstø, ble for øvrig stengt i 2014.


LANGT FRA URELATERT: Ved å sammenstille millioner av målinger tatt opp siden 1960 kan forskere slå fast at verdenshavene blir stadig fattigere på oksygen. Oksygentapet, som kan få store konsekvenser for livet i havet, er i prosent størst i området som er kraftigst rammet av global oppvarming, nemlig Arktis, ifølge en studie som er publisert i Nature og omtalt av blant annet Washington Post. En av årsakene er at varmere vann holder dårligere på gass, en annen er den økende stratifiseringen, altså at oksygenrikt vann ved overflaten i mindre grad blander seg med vann lenger nede når temperaturforskjellen øker.


SKAL OVERVÅKE OVERVÅKERNE: Etter at USAs etterretningsmiljøer har lekket nyheter som en sil den siste uka, og dermed bidratt til sikkerhetsrådgiver Michael Flynns fall, vurderer Donald Trump ifølge New York Times å sette en milliardærkompis uten etterretningsfaglig erfaring til å «vurdere» dem. Etterretnings-topper frykter for sin uavhengighet og en utvikling der Trump i stadig større grad bare møter virkelighetsoppfatninger i tråd med sin egen. (Meld deg på vår Trump-bot for daglige Trump-nyheter i Messenger!)


SABOTERER JOURNALISTIKK: Dagens må-lese er fra den lille svenske lokalavisa Eskilstuna-Kuriren. De har avslørt hvordan et rasistisk miljø med anonyme bakmenn betaler folk penger for å trakassere journalister og redaktører i svenske nyhetsmedier. «Trollfabrikkens» hjelpere ringer blant annet opp redaksjoner under falsk identitet for å få materiale til intervjumontasjer som spres på Facebook. «Det fungerade i Nazityskland på 30-talet, det fungerade i USA-valet och det fungerar även i Sverige. Lyssnarna tror på de klippta intervjuerna, de retoriska pratorna och klippen delas flitigt på hatsajter och hos SD-toppar i partiledningen», skriver sjefredaktør Eva Burman. I morra publiserer avisa detaljer om koblingen til Sverigedemokratene.


Dette er webversjonen av nyhetsbrevet til Filter Nyheter. Meld deg på her for å få den rett i innboksen.

 

Mvh,

Harald S. Klungtveit / Pål Nordseth

Filter Media