Slutt for gasskraftverkene, varmere hav og velorganisert rasist-kampanje mot svenske medier (nyhetsbrev)

GASSKRAFT-SLUTT: I et massivt «hva var det vi sa»-øyeblikk for miljøbevegelsen annonserer Statoil at de legger ned gasskraftverket på Mongstad om knapt to år. Kraftverket, som åpnet i 2010, har lenge vært ulønnsomt på grunn av lav strømpris, og når det stenges vil atmosfæren spares for 250-300 000 tonn CO2-utslipp i året - det ble som kjent aldri noe av CO2-fangsten Jens Stoltenberg omtalte som Norges svar på månelandingen (selve raffineriet på Mongstad består, og det jobbes fortsatt med forskning på CO2-fangst herfra). «Nå er endelig punktum for satsing på gasskraftverk i Norge satt. (…) Satsing på fornybar energi er uansett løsningen når et varig og utslippsfritt energisystem i Europa skal realiseres», sier leder Marius Holm, leder i Zero, til E24. Det andre gasskraftverket som den første Bondevik-regjeringen gikk av i protest mot i år 2000, på Kårstø, ble for øvrig stengt i 2014.


LANGT FRA URELATERT: Ved å sammenstille millioner av målinger tatt opp siden 1960 kan forskere slå fast at verdenshavene blir stadig fattigere på oksygen. Oksygentapet, som kan få store konsekvenser for livet i havet, er i prosent størst i området som er kraftigst rammet av global oppvarming, nemlig Arktis, ifølge en studie som er publisert i Nature og omtalt av blant annet Washington Post. En av årsakene er at varmere vann holder dårligere på gass, en annen er den økende stratifiseringen, altså at oksygenrikt vann ved overflaten i mindre grad blander seg med vann lenger n...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.