Seks ting å vite om den historiske Trump-tiltalen

SO SAD! Trump går altså inn i 2024-valgkampen med minst én strafferettslig tiltale mot seg. (Og som mistenkt i mer alvorlige etterforskninger som ennå er uavklart). Kjapt oppsummert:

  • Klokka 01.15 i natt norsk tid ble det offisielt: «This evening we contacted Mr. Trump’s attorney to coordinate his surrender to the Manhattan D.A.’s office for arraignment on a Supreme Court indictment, which remains under seal», het det i uttalelsen fra statsadvokat Alvin Bragg.
  • Ifølge Trumps advokater vil han trolig få tiltalen forkynt på tirsdag. Vanlig prosedyre vil være å pågripe ham ved ankomst før han blir ført til det aktuelle rettslokalet på Manhattan. (Ironisk nok eskortert også av Secret Service-livvaktene han er tildelt som eks-president).
  • Ingen (utenom statsadvokaten/storjuryen) kjenner ennå innholdet i tiltalen eller hvilke straffebud den gjelder, men ifølge lekkasjer til New York Times og CNN ser det ut til å dreie seg om rundt 30 tiltalepunkter. (Antallet påståtte lovbrudd sier ikke noe om sannsynligheten for å bli dømt – mange punkter kan hvile på ett premiss).
  • Politiet og sikkerhetstjenestene i USA har enorm beredskap av frykt for voldelige reaksjoner fra Trump-tilhengere. I New York fikk hele politistyrken i natt beskjed om å være tilgjengelig for mobilisering på kort varsel. Allerede før tiltalen var et faktum har statsadvokat Bragg blitt utsatt for drapstrusler.
  • Til tross for at de ikke aner hva tiltalen gjelder, stempler Republikanerne den som politisk konstruert, slår ring om Trump og truer påtalemyndigheten med represalier. «Det amerikanske folk vil ikke tolerere denne urettferdigheten», uttaler speaker Kevin McCarthy, mens flere andre toneangivende partifeller i Kongressen kaller tiltalen en «heksejakt». 
  • Og Trump sjøl? I en uttalelse på Truth Social (som var så hastig at han hadde feilstavet «indicted» som «indicated») skriver han blant annet: «THIS IS AN ATTACK ON OUR COUNTRY THE LIKES OF WHICH HAS NEVER BEEN SEEN BEFORE. IT IS LIKEWISE A CONTINUING ATTACK ON OUR ONCE FREE AND FAIR ELECTIONS. THE USA IS NOW A THIRD WORLD NATION, A NATION IN SERIOUS DECLINE. SO SAD!». 

LEKKASJE AVSLØRER PUTINS CYBERKRIG-STRATEGIER: En svært sjelden dokumentlekkasje avslører at ingeniører i det Moskva-baserte konsulentbyrået NTC Vulkan har hjulpet russiske myndigheter (FSB, GRU og SVR) med å utvikle verktøy og strategier som kan benyttes til hacking. Flere europeiske redaksjoner har fått tilgang til dokumentene (datert mellom 2016 og 2021) via en russisk varsler som er kritisk til krigen i Ukraina, og som mener at folk «bør vite risikoen» med Russlands strategier knyttet til desinformasjon og kontroll over internett. 11 redaksjoner, deriblant The GuardianWashington PostLe Monde og Der Spiegel, har i flere måneder arbeidet med å verifisere opplysningene. Tusenvis av sider gir innsikt i e-poster, interne dokumenter, prosjektplaner, budsjetter og kontrakter. Ifølge avsløringen mener fire vestlige etterretningstjenester at dokumentene virker autentiske, og at de viser Kremls strategier innenfor cyberdomenet. Men det er ikke kjent om Vulkans arbeid har blitt benyttet til reelle cyberangrep – verken i Ukraina eller verden forøvrig. 

Den beryktede russiske hackergruppen som kaller seg Sandworm har også dukket opp i dokumentlekkasjen. Amerikanske myndigheter beskylder Sandworm for å stå bak to strømbrudd i store områder av Ukraina, og for å lansere den svært skadelige programvaren «NotPetya» (som gjennomførte det med kostbare hackerangrepet verden noensinne har sett). Russland har ved en rekke anledninger forsøkt å gjennomføre cyberangrep mot ukrainske myndigheter, i så stor grad at den ukrainske cybersikkerhetstoppen Viktor Zhora mener Russland driver en cyberkrig parallelt med den militære krigføringen.NRK GJØR NYE SIKKERHETSVURDERINGER: Etter arrestasjonen av den amerikanske Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich i Russland, gjør NRK nye sikkerhetsvurderinger knyttet til utenrikskorrespondent Gro Holm. Holm er for tiden hjemme på påskeferie, og NRK har så langt ikke bestemt om hun skal reise tilbake som planlagt i april. Dette er første gang siden 1986 at Russland sikter en amerikansk journalist for spionasje. Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets Høgskole, har ingen tro på at Russlands anklager mot Gershkovich har hold, og han tror den amerikanske journalisten kan bli sittende lenge i fengsel. Han mener dette heller er et diplomatisk spill som handler om å ha et pressmiddel mot USA. Etterretningseksperten peker på to muligheter for hvordan journalisten kan bli brukt: – Fangeutveksling er en mulighet, men også det å ha et kort i ermet i den videre prosessen hvor det tidvis blir diplomatiske samtaler med amerikanerne, sier han til VG


KLIMAENGASJERTE FORFATTERE MED BLINDSONE: Onsdag publiserte 159 forfattere et opprop i Aftenposten der de krever stans i norsk oljeleting. Blant forfatterne finner vi Maria Børja, Ingvild H. Rishøi, Maja Lunde, Erland Kiøsterud, Karl Ove Knausgård, Agnar Lirhus, Astrid Nordang og Ingvild Burkey. Selv kronikken har mange gode poenger, hopper den bukk over et helt grunnleggende dilemma i klimakampen, skriver vår journalist Jostein Henriksen i ukas utgave av klimaspalten ELENDIG FREDAG. Les den her!


  • For å lese ELENDIG FREDAG og de andre faste nyhetsbrevene og spaltene våre, må du være abonnent. Kun digital tilgang koster bare 70 kroner i måneden. Inkludert papiravis i posten 100 kroner i måneden. Klikk her!
  • PS! Allerede abonnent? Da kan du også lese den siste utgaven av Filter ANBEFALER, der redaksjonen tipser om aktuelle tv-serier, langlesningsartikler og podcaster. Klikk her!

RETTSFARSEN ER OVER: Som ventet har Hedmark og Oppland statsadvokatembeter sluttet seg til politiets nye innstilling og henlegger nå den såkalte plakatsaken, der Bengt Waldow opprinnelig ble tiltalt for hensynsløs adferd på grunn av satiriske «Etterlyst»-plakater om NNPF-toppene Geir Evanger og Jan Erik Bresil (som også er henholdsvis statsadvokat og politimann). – Vi har foretatt en ny fullstendig vurdering av sakens faktiske og rettslige sider. Etter en samlet vurdering er det ikke grunnlag for å straffeforfølge den handlingen han er siktet for, uttaler førstestatsadvokat Iris Storås, sjefen til den inhabile statsadvokaten som tok ut tiltalen som ble skutt ned av Oslo tingrett. 

PS! Les vår kommentar om saken fra november i fjor: Nå vil «Goggen» straffe satire også – Det er ikke noe å le av

Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)