Russiske Butsja-okkupanter avslørt av ID-kort, kjærlighetsbrev og tagging

BUTSJA-OKKUPANTER VAR SPESIALSTYRKER: Reuters har publisert resultatet av en stor gransking av den månedslange okkupasjonen av Butsja, som endte med store ødeleggelser og et stort antall sivile omkomne – mange av dem tilsynelatende summarisk henrettet på åpen gate. I tillegg til vitnesbyrd fra et stort antall overlevende har nyhetsbyrået klart å identifisere flere soldater som trolig deltok, via gjenglemte dokumenter (inkludert et kjærlighetsbrev) og andre spor (som some-nick spraymalt på vegger). Enkelte viser seg å tilhøre spesialstyrken Vityaz, kjent for å være underlagt en av Vladimir Putins tidligere personlige livvakter, og for sin rolle i stormingen av det beleirede teateret i Moskva der 100 sivilister omkom i 2002. Også tsjetsjenske soldater opererte i Butsja-området under den russiske okkupasjonen, som Russland avsluttet for å fokusere styrkene på Donbas-regionen øst i Ukraina. 

ANKLAGES FOR VÅPENHVILEBRUDD: Den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyj sier 344 personer ble evakuert fra Mariupol og omkringliggende områder onsdag. De er nå i Zaporizjzja. Det russiske forsvarsdepartementet har lovet åpnet nye korridorer for evakuering fra stålverket Azovstal i dag, men en ukrainsk offiser som befinner seg på området anklager dem i en Telegram-oppdatering for å bryte våpenhvilen.


  • PSST! Du fikk med deg at vi fikk pris i går? Juryen for Sjur Holdens minnepri...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.