Filter får pris for dekning av høyreekstremisme 

Sjur Holsens minnepris skal stimulere til et kunnskapsbasert, mangfoldig og opplyst ordskifte. Redaktør Harald S. Klungtveit i Filter Nyheter fikk den tildelt av VGs sjefredaktør Gard Steiro under åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen onsdag.

«Han og den lille redaksjonen hans har jobbet utrettelig med å dekke høyreekstremisme i Norge. Prisvinneren bidrar med fakta i debatten om høyreekstremisme. Han gjør dette med en tydelig stemme og ståsted, men med en journalistisk tilnærming. Han har holdt fast over tid. Andre journalister dykker ned og går videre til neste sak. Vinneren har vært tålmodig og standhaftig. Han avdekker mønstre og sammenhenger. Han avviser at trusselen kommer fra ensomme ulver», skriver juryen i sin begrunnelse (les hele her).

Deler prisen med redaksjonen

«Mest Filter-pris dette!» skriver redaktøren i internchaten onsdag kveld.

Klungtveit har med seg tre journalister i redaksjonen, som har satt seg fore å blant annet dekke ekstremistiske miljøer kontinuerlig. Slik sprer Filter Nyheter innsikt om miljøer som har vist seg kapable til voldshandlinger i Norge, i en helt annen grad enn pressen som først kopler seg på når det faktisk skjer.

Filter Nyheter er en selvstendig organisasjon som lever av donasjoner og abonnenter. Er du blant dem har du din egen del av æren som medfølger årets Sjur Holsen-pris, og skal ha et hjertelig takk for støtten til undersøkende, kritisk journalistikk på såvel politisk ekstremisme som andre viktige temaer i det norske samfunnet.

Er du ikke blant våre støttespillere håper vi du vil tegne et Filter-abonnement (fra 70 kroner i måneden).

Eller du kan gi en enkeltdonasjon (Vipps 73 15 46).

Avslørte Alliansens nazi-koplinger

Det siste året har Filter Nyheter blant annet infiltrert de lukkede chatrommene til ytre høyre-partiet Alliansen og avdekket hvordan partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansen engasjerer ungdom til nett-trolling for å skaffe ham oppmerksomhet, og hvordan han kopler tenåringer med kjente nynazister. 

Koplingene ble senere forsvart av flere som sto på Alliansens valglister i fjor. Andre som har vært oppført som kandidater for partiet er etablerte nynazister.

Avsløringene ble fulgt opp av saker om at Alliansen-lederen beskriver 22. juliangrepet som «karma» for Ap, hvordan han tok kontakt med barn og skoleelever før valget, og at det ikke i utgangspunktet var hindringer for at Alliansen kunne stille opp på valgtorg på videregående skoler

Filter Nyheter avslørte i høst hvordan vindkraftmotstandere hadde fått et problem med at saken tiltrakk seg folk med ekstreme ytre høyre-syn, og dekket arrestasjoner og våpenbeslag blant norske høyreekstremister. 

Det månedlige papirmagasinet er et av våre mest populære abonnement. Det koster 100 kroner i måneden eller 900 for et helt år, og vi gir deg et fint bærenett i resirkulert bomull på kjøpet.

Få med deg ekstremisme-spalten

Men det er også mulig å bare abonnere på den digitale plusspakka vi kaller Filter MER. Da får du tilgang på en rekke eksklusive nyhetsbrev og spalter, deriblant Filter X.

Det er en ukentlig oppdatering på nyheter om politisk ekstremisme og hatkriminalitet, ført i pennen av Harald S. Klungtveit selv.

Uten abonnenter hadde Filter Nyheter vært stengt ned på dagen. Vi håper du blir med på laget!

Med ønske om en fortsatt god dag – Filter-redaksjonen