Reagerer på straffenivå: – Politiet truer vår rett til å demonstrere

I dag stod fire av 53 aksjonister fra organisasjonen Extinction Rebellion (XR) i Oslo tingrett. De er der fordi de nekter å vedta bøter for ordensforstyrrelse, samt for å ha nektet å etterkomme politiets pålegg om å fjerne seg under aksjoner i Oslo sentrum den 21. september, kalt «Oslo-opprøret» av organisasjonen selv. Aktivistene ble arrestert av politiet i Oslo for å ha lenket seg fast med andre aktivister i veibanen under morgenrushet på Ring 1 foran Slottet.  XR bruker blant annet sivil ulydighet for å få oppmerksomhet om klima- og naturkrisa, og for å presse gjennom politisk handling. Målet er å få politikere og andre sentrale aktører i samfunnet til å gjøre nok for å håndtere klima- og naturkrisa. Påtalemyndigheten mener «klimarebellene» bør bøtelegges med 20 000 kroner hver. Til sammen utgjør bøtene over en million kroner. – Våre kolleger i andre land blir helt sjokkerte når de får høre hvilke bøter vi får i Norge. Også i Sverige og Danmark, sier Annika W. Rodriguez (55) til Filter Nyheter. Hun er en av de fire første aksjonistene som fikk anken behandlet i en «pilot» i Oslo Tingrett.

Mener Norge skiller seg fra resten av Europa

Aksjonistene mener Norge, og spesifikt politiet i Oslo, reagerer mye strengere på XRs aksjoner enn politiet i andre storbyer i Europa. De skriver i en pressemelding i forkant av rettssaken at organisasjonen anser det høye bøtenivået «som en trussel mot vår rett til å uttrykke oss med fredelig sivil ulydighet». Extinction Rebellion viser til konkrete eksempler fra Danmark, Sverige, England, Nederland, Tyskland og Frankrike der aktivister enten har gått fri for straff, eller har fått vesentlig lavere bøter enn i Norge:
  • Over 300 XR-aktivister blokkerte inn- og utkjørsel til Europaboulevard i Amsterdam samme dag som «Oslo-opprøret». Aksjonistene ble fjernet av politie...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.