«RETT OG SLETT FEIL»: – Etter hva jeg forstår har utvalget gått grundig til verks og funnet at det er ikke er grunnlag for å si at det finnes utstrakt superprofitt i velferdstjenestene, sa næringsminister Iselin Nybø (V) etter at det såkalte Velferdstjenesteutvalget leverte sin utredning tirsdag. Men:

– Det Nybø sier er rett og slett feil. Hun bruker utvalget til inntekt for et politisk standpunkt, noe det ikke er dekning for i utvalgets konklusjoner, sier jurist, økonom, LO-rådgiver og utvalgsmedlem Gøril Bjerkan til VG i dag.

Allerede i går gikk hun hardt ut på kronikkplass i Dagens Næringsliv: Det var «noe overraskende for meg fredag å bli informert om at dato for overlevering er i dag – på Civitas nettside», skrev hun: «Mer påfallende var det å lese NHOs oppfatning av utredningens innhold før den er publisert».

I motsetning til NHO, slår Bjerkan fast at «utvalget avklarer ikke spørsmålet om superprofitt en gang for alle». Tallgrunnlaget er nemlig for svakt – og i fremtiden bør det bli enklere å gjennomføre kartlegging av private leverandører av offentlige velferdstjenester, heter det i teksten.