BALLADEN OM HELGHEIM: Alle involverte virker enige om at vrakingen av innvandringspolitisk talsperson Jon Helgheim fra førsteplassen på stortingslista i Buskerud Frp handler om en «by-mot-land»-konflikt heller enn politisk uenighet. Hovedpersonen selv gjestet Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen, der han la vekt på at han hadde besøkt alle lokallag og deltatt på en lang rekke politiske møter (i motsetning til Morten Wold, som han sa).

Ifølge politisk redaktør i Drammens Tidende, Hege Breen Bakken, vokste «distriktsopprøret» i Buskerud Frp fram etter at nominasjonskomitéen innstilte folk fra Drammen på de tre øverste plassene på stortingslista (inkludert Helgheim på topp – totalt 7 av 14 på lista var drammensere).

Ifølge TV 2 skal lokallagene i utgangspunktet ha ønsket seg Helgheim øverst. Men benkeforslaget på Morten Wold, fremmet av lederen for Gol Frp, fikk likevel flertall. Så vidt vi kan se har Wold i liten grad deltatt i diskusjonene etterpå, annet enn uttalelser som «glad og takknemlig for støtten» og «vi er et parti som liker konkurranse» på lørdag (fra talerstolen uttrykte han visst bare avmålt glede – tidligere i år takket eks-journalisten nei til gjenvalg, men lot seg altså overtale til å fortsette).

Mandag ble det kjent at Helgheims støttespillere har startet en underskriftskampanje for å beholde ham på Stortinget. Selv om det er usikkert hvordan dette skal ordnes, har i skrivende stund over 3500 skrevet under. «Han er folkets klare favoritt og det Buskerud Frp nå har gjort vil skade partiet, hva i alle dager tenker dere på??», skrev kampanjeleder Mette Monsen, som også er studieleder i Time Frp i Rogland. Noen har også ymtet frampå med krav om et nytt nominasjonsmøte, ifølge NRK. – Det får være opp til andre å finne ut hva som kan og bør skje nå, sa Helgheim i radioen.