Oljeministeren holder egne miljøvurderinger hemmelig for miljøministeren

Ola Elvestuen og Kjell-Børge Freiberg

Fikk du med deg at regjeringen fikk kjeft for å sette igang med olje- og gassutvinning i Barentshavet, et havområde med masse fisk, hval, fugler og andre dyr, uten å ha god nok kontroll på forurensing og oljesøl? Vi holdt på å gå glipp av det vi også, midt oppi nesten-cruiseulykken og justisminister-avgangen. Men altså: Riksrevisjonen, statens egen vaktbikkje som skal sørge for at politikere og byråkrater holder holder seg på matta, kom denne uka med sterk kritikk av spesielt Olje- og energidepartementet og Klima- og miljødepartementet, i tillegg til direktoratene under dem. Rapporten beskriver hemmelighold av miljøvurderinger, for dårlige vurderinger, og at viktige fagfolk ikke snakker sammen. Konklusjon? Regjeringen har ikke god nok kontroll. De tre viktigste punktene i kritikken:

01 Oljeministeren setter klimaministeren på gangen

Olje- og energidepartementet og Klima- og miljødepartementet snakker altså ikke sammen om det bør innføres ekstratiltak mot oljekatastrofer i områder der konsekvensene blir ekstra alvorlige, eller steder det er så værhardt at det er større sjanser for at det går galt. Oljeminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) har fagfolk under seg som regner på hvor mye det vil koste å ta vare på miljøet før de gir selskaper lov til å lete etter olje. De sjekker også om tiltakene vil funke - men folkene i Miljødepartementet får ikke vite hva oljefolkene finner ut. Klimaminister Ola Elvestuen (V) må pent sitte på gangen å vente til ETTER Freibergs folk har bestemt seg for å si ja til leting eller utvinning (Freiberg er veldig raus med å si ja - han har faktisk gitt rekordmange tillatelser til å lete etter olje. Finansavisen kaller det «bonanza»). Det vil si at hvis miljøeksperte...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.