Ny justisminister ville fjerne kirkeasyl-ordningen og mente asylsøkere «sto fritt til å reise tilbake»

Jøran Kallmyr (40) fra Fræna i Møre og Romsdal er i dag utnevnt til ny justisminister, dagen etter at Tor Mikkel Wara varslet at han trekker seg av hensyn til familien. Kallmyr har tidligere hatt flere roller i Oslo byråd, blant annet som byråd i helse- og sosialkomiteen og samferdselskomiteen og som leder av byutviklingskomiteen, og vært statssekretær i Justisdepartementet. Han har også jobbet som lobbyist i advokatfirmaet Ræder.  Til VG sier Kallmyr i dag at han er bundet av taushetsplikt, men at han vil levere en liste til departementet og statsministerens kontor for å unngå spekulasjoner om inhabilitet, og om mulig offentliggjøre lista på et senere tidspunkt. – Jeg må ta en runde med de klientene jeg har hatt om dette. Jeg har en lovpålagt taushetsplikt. Men jeg skal opptre på en så ryddig måte som overhodet mulig, sier Kallmyr til VG.

Bisto asylmottak-eiere

Plandokumenter i Oslo kommune avslører at Kallmyr så seint som i februar i år var engasjert av selskapet Miliarium Bolig AS i forbindelse med utbyggingen av nye tomannsboliger på en tomt i Holmenkollen. Eierne av Miliarium er investorbrødrene Kristian og Roger Adolfsen, som blant annet har slått seg opp på drift av asylmottak. Gjennom Norges største private velferdskonsern, Norlandia Health and Care Group, eier Adolfsen-brødrene Hero AS, som driver åtte asylmottak på forskjellige steder i Norge. Konsernsjef i Hero, Tor Brekke, sier imidlertid til Filter Nyheter at Jøran Kallmyr så vidt han e...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.