Waras samboer mistenkt for å ha sendt truende brev til Tybring-Gjedde

Politiets sikkerhetstjeneste har i dag endret Laila Anita Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker som involverer trusler og hærverk mot henne og justisminister Tor Mikkel Waras hjem i Oslo – bortsett fra hendelsen hun ble siktet for 14. mars.

Wara går nå av som justisminister.

Den avgåtte justisministerens samboer er, i tillegg til hendelsene ved egen bolig, mistenkt for å ha sendt et truende brev til Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde, etter det Filter Nyheter får opplyst.

Brevet skal ifølge NRK ha blitt sendt i februar, bestått dels av håndskrift og utklipte bokstaver fra aviser, og hatt et innhold som var egnet til å framkalle frykt. Tybring-Gjeddes bolig var, i likhet med Waras, blant dem som ble filmet og brukt i teaterstykket «Ways of Seeing» på teateret Black Box i fjor.

Filter Nyheter kjenner ikke til hvorvidt statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde formelt er regnet som fornærmet i trusselsaken. Det har ikke lyktes Filter Nyheter å komme i kontakt med Christian Tybring-Gjedde i dag.

Får avskjed i nåde

Endringen av Bertheussens status skjer etter en «helhetlig vurdering basert på foreløpige tekniske og taktiske bevis», skriver PST i en pressemelding i dag.

Statsminister Erna Solberg (H) informerte på en pressekonferanse i dag om at Tor Mikkel Wara (Frp) får avskjed i nåde i statsråd i morgen fredag. 

Wara oppgir hensynet til familien som årsak til at han har bedt om å få fratre.

– Beslutningen er fullt og helt min egen, understreket Wara på pressekonferansen i dag.

Det er ikke klart hvem som blir hans etterfølger i stillingen. Jon Georg Dale (Frp) har fungert som justisminister siden Wara gikk ut i permisjon for to uker siden. Han fortsetter «så lenge regjeringen har behov for det», sier Solberg.

Hun sier Wara spurte henne om han burde gå av allerede da siktelsen ble tatt ut mot Bertheussen, men at hun anbefalte ham å ta permisjon.

Har høyeste prioritet i PST

Bertheussens forsvarer John Christian Elden opplyser til Filter Nyheter at PST ikke har utvidet siktelsen mot Bertheussen, men varslet avhør med rettigheter som mistenkt i alle sakene.

– Det er bra, for da kan hun renvaske seg og kreve å bli avhørt også de andre sakene, skriver Elden i en sms.

Sakene etterforskes med «betydelig innsats og har høyeste prioritet» og ses i sammenheng med hverandre, skriver PST. Mistankegrunnlaget for den opprinnelige siktelsen skal ikke være svekket.

Trusler og hærverk

Det var i alt minst fem tilfeller av trusler og hærverk mot boligen til Tor Mikkel Wara mellom 6. desember i fjor og 10. mars i år:

  • 6. desember 2018 ble det oppdaget at noen så ut til å ha forsøkt å sette fyr på bensintanken i en bil parkert utenfor huset med en hyssing som lunte, samtidig som ordet «RASISIT» var tusjet på husveggen og et hakekors tegnet på bilen. (Taggingen ble oppfattet som anklager om rasisme).
  • Klokka 13.52 torsdag 17. januar rykket brannvesenet og politiet ut etter at noen hadde satt fyr på en søppelkasse noen meter fra boligen, inne på eiendommen.
  • Mandag 11. februar varslet familien om at det var funnet plastflasker med spor etter brennbar væske bundet opp med en tøyremse under familiens bil. (Det var uklart når innretningen ble festet og hvor bilen var da).
  • Også om ettermiddagen lørdag 2. mars rykket bombegruppen i politiet ut til Waras bolig, etter at det ble funnet et trusselbrev som trolig ble levert direkte av gjerningspersonen. (Ingenting tyder på at innholdet i brevet kunne gitt personskader).
  • Klokka 01.41 natt til søndag 10. mars oppdaget forbipasserende at det brant i en bil utenfor boligen. Brannen ble raskt slukket, men tilløpet ble umiddelbart regnet som en mulig ildspåsettelse og satt i sammenheng med resten av truslene. Det er i forbindelse med denne hendelsen Bertheussen er siktet for å ha vekket mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det.
Politiet etterforsker saken med «betydelig innsats». Her etter hendelsen 17. januar. Foto: Harald Klungtveit

Den første hendelsen skjedde etter to uker med medieoppmerksomhet rundt Waras privatbolig og familie i forbindelse med at videopptak av hjemmet deres var en del av det venstreorienterte teaterstykket «Ways of seeing» på Black Box Teater i Oslo.

Bertheussen reagerte sterkt på at privatboligen ble vist offentlig i denne sammenhengen, og anmeldte teateret for blant annet krenkelse av privatlivets fred. Teatersjefen og tre kunstnere ble siktet, men saken ble senere henlagt fordi det ikke var bevist noe straffbart forhold.

Wara ble utnevnt som justisminister i regjeringen Solberg i april i fjor. Han er den fjerde justisministeren i regjeringen, etter Anders Anundsen, Per-Willy Amundsen og Sylvi Listhaug. I tillegg har Per Sandberg vært konstituert i stillingen.